Visekongen må gå i eksil

Visekonge Morten Holmefjord i Fusa tapte valget. Trist som regnet mot rutene dagen derpå. Han går i eksil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FUSA(Dagbladet): -  Et nederlag er et nederlag, sier kunstner Morten Holmefjord, med trykk på ned .

Djupt, tungt sukk. Striregn mot rutene, ei naken flaggstang uten et vaiende Fusaflagg i rødt, gult og blått utenfor. Fusingene stemte ikke bare på et nytt Storting, de stemte samtidig på om de ønsket at Fusa skulle bestå som et visekongedømme med kunstneren Morten Holmefjord som visekonge.

Det ville de ikke. Etter to år er det slutt. 57, 7 prosent av de 2700 stemmeberettigede i kommunen deltok i visekongevalget. Det ble 42, 8 prosent i favør av visekongen, 57, 2 prosent mot.

Stridens kjerne

-  En svært trist dag, nesten som om jeg er blitt slått i bakhodet. Kongen ville jo skape noe, sier Johannes Lygre (83), eldrerådsformann i Fusa og kongens trofaste støttespiller. Det er bare han som kan avsette kongen ifølge traktaten som ble inngått mellom visekongen og Fusa kommune for to år siden.

I går mottok den «høyst vyrde Hr Eldrerådsformann» kongens søknad om avskjed i nåde fra visekongen. Sjøl prøvde visekongen å stive opp dagen med et glass rom, uten at det hjalp stort på humøret.

-  Tror du Bondevik har det noe bedre i dag, da? spør Johannes.

-  Nei, det har han vel ikke, sier Morten, uten å le, eller trøste seg på støtten han faktisk fikk fra sambygdingene.

 TRIST DAG:  Visekonge Morten Holmefjord (30) måtte i går avlevere sin søknad om avskjed i nåde til eldrerådsformann Johannes Lygre (83) i Fusa. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
TRIST DAG: Visekonge Morten Holmefjord (30) måtte i går avlevere sin søknad om avskjed i nåde til eldrerådsformann Johannes Lygre (83) i Fusa. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer

-  Det har vært steile fronter her det siste halvåret. For mange har det virket dramatisk at jeg ville ha Fusa erklært som egen stat. Men hvor farlig er jeg oppå haugen her alene? Nå skal jeg avslutte prosjektet og roe gemyttene. Ifølge traktaten må jeg gå i eksil. Ethvert samfunn har behov for å rense seg, og jeg er stridens kjerne.

Bygde fellesskap

Morten Holmefjord har som visekonge forsøkt å bygge et fellesskap i Fusa kommune og invitert smått og stort fra alle bygder i kommunen til ulike samlinger.

-  Noen støttet meg fordi de så humoren i det. Noen på grunn av søkelyset på forholdet mellom sentrum og periferi. Noen fordi de likte nye ideer.

Men det gikk ikke. Visekongen må i eksil. Helst ei øy, ei billig øy, for kunstnere og særlig visekonger, eier ikke gods og gull.

-  Jeg sitter ikke igjen med ei krone etter dette prosjektet.-  Det er bare en ting å si, sier Johannes:

-  Avundsjuke. Misunnelse.

Også Johannes våger seg bortpå et sipp av rommen.

-  Den var voldsomt sterk.

Fornøyd

Ordfører i Fusa, Hans S. Vindenes mener visekongen må være fornøyd med valgresultatet.

-  Nå kan han runde av prosjektet på en verdig måte. Det har vært diskusjon. Noen har syntes det har vært reinspikka galskap. Nok er nok, alt til si tid.

-  Men du har ikke lagt skjul på at du ønsket en slutt på visekongedømmet?-  Det begynte å bli litt politisk ladet. At Fusa skulle løsrive seg å bli et eget rike - for å si det sånn: i det riket ville ikke jeg være ordfører.

STERK TRØST: Etter avskjeden svelget visekongen unna skuffelsen med et glass rom.