Visepresident-debatten ingen glemmer: «Senator, du er ingen Jack Kennedy»

I natt barker visepresidentene sammen igjen. 

RETORISK KNOCKOUT: Lloyd Bentsen serverte en retorisk knockout på Dan Quayle under visepresidentdebatten i 1988. Men Quayle kunne le sist, for han og Bush vant valget. Foto: AP Photo / Ron Edmonds / NTB scanpix
RETORISK KNOCKOUT: Lloyd Bentsen serverte en retorisk knockout på Dan Quayle under visepresidentdebatten i 1988. Men Quayle kunne le sist, for han og Bush vant valget. Foto: AP Photo / Ron Edmonds / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Hillary Clinton og Donald Trump har alt barket sammen en gang til debatt. Natt til onsdag er det visepresidentkandidatene som skal gjøre opp seg imellom.

Det knyttes naturlig nok ikke like stor spenning til debatten mellom Clintons visepresidentkandidat Tim Kaine og Trumps medkandidat Mike Pence. Men det er tross alt sånn at det er visepresidenten som tar over om det tilstøter den sittende presidenten noe,

Og selv om det ikke er visepresidentdebattene som har stått for de største overskriftene i valgkampene, er det noen øyeblikk som har skrevet seg inn i amerikanernes kollektive hukommelse.

1988-debatt

I nyere tid er det nok kanskje først og fremst debatten fra 1988 som huskes.

Den sittende visepresidenten George H. W. Bush var republikanernes presidentkandidat, mens Massachussets-guvernør Michael Dukakis var demokratenes utfordrer.

Bush' visepresidentkandidat var den unge senatoren Dan Quayle (41), mens Dukakis gikk for en med langt mer erfaring: 67 år gamle Lloyd Bentsen, en erfaren Texas-senator, som slo Bush under senatsvalget i 1970.

Under valgkampen angrep Dukakis-kampanjen Quayle for hans manglende politiske erfaring, og Quayle hjalp heller ikke sin egen sak med å komme med en rekke mindre heldige uttalelser.

Da de to visepresidentkandidatene møttes til debatt, ble også Quayles erfaring og alder et tema.

«Ingen Jack Kennedy»

Journalist Tom Brokaw, som var i panelet av journalister som stilte kandidatene spørsmål,. spurte Quayle om han hadde erfaringen som skulle til for å tjenestegjøre som USAs president.

- Jeg har mye mer erfaring enn mange som har stilt til valg som visepresident. Jeg har like mye erfaring i Kongressen som Jack Kennedy hadde da han ville bli president. Jeg vil være foreberedt på å jobbe sammen med folkene i Bush-administrasjonen, sa Quayle.

Han hadde flere ganger i valgkampen sammenlignet seg selv med John F. «Jack» Kennedy, så uttalelsen kom neppe overraskende på hans motkandidat Lloyd Bentsen.

Svaret til Bentsen står uansett et av de mest siterte fra en president- eller visepresidentdebatt noensinne.

- Senator, jeg tjenestegjorde med Jack Kennedy. Jeg kjente Jack Kennedy. Jack Kennedy var min venn. Senator, du er ingen Jack Kennedy, svarte Bentsen.

- Det var unødvendig, senator, repliserte Quayle, før Bentsen fortsatte.

- Det var du som gjorde sammenligningen, senator. Jeg er den som kjente ham godt. Og for å være helt ærlig så er det så stor forskjell på hvilke ønsker dere har for dette landet at jeg ikke syntes sammenligningen var god, sa Bentsen.

Kommentaren gjort udødelig

Bentsens kommentar ble spilt om igjen og om igjen på TV, og episoden ble også en favoritt hos komikere. Men det var Quayle som lo sist, Bentsens retoriske knockout var til liten nytte.

PR-BOM: Valget i 1988 huskes også for en litt utilpass Michael Dukakis i en tanks. Seansen var ment som et svar til dem som mente Dukakis ikke ville bli noen god øverstkommenderende, men ble en gedigen PR-fiasko. Bush-kampanjen brukte det for alt det var verdt. Foto: AP Photo / Michael E. Samojeden / NTB scanpix
PR-BOM: Valget i 1988 huskes også for en litt utilpass Michael Dukakis i en tanks. Seansen var ment som et svar til dem som mente Dukakis ikke ville bli noen god øverstkommenderende, men ble en gedigen PR-fiasko. Bush-kampanjen brukte det for alt det var verdt. Foto: AP Photo / Michael E. Samojeden / NTB scanpix Vis mer

Bush og Quayle vant valget.

Men Bentsens «Senator, you're no Jack Kennedy» har fått evig liv og brukes ofte om politikere som tenker for høyt om seg selv.

Og så sent som under presidentvalget i 2012, under visepresidentdebatten mellom demokratenes Joe Biden og republikanernes Paul Ryan, dukket det opp en referanse til det udødelige sitatet.

Under en diskusjon om skattekutt argumenterte Ryan for skattekutt ved å vise til Kennedys politikk. Da smalt det fra Biden:

«Oh, now you're Jack Kennedy».

Selv Ryan smilte av kommentaren, om enn noe anstrengt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer