«HEAD TO HEAD»: Visepresidentkandidatene Mike Pence (t.h) og Tim Kaine barket sammen i natt. Begge anklaget den andre siden for å ha ført en «fornærmelsesdrevet» valgkamp. Foto: Mark Wilson / Getty Images / AFP / NTB scanpix
«HEAD TO HEAD»: Visepresidentkandidatene Mike Pence (t.h) og Tim Kaine barket sammen i natt. Begge anklaget den andre siden for å ha ført en «fornærmelsesdrevet» valgkamp. Foto: Mark Wilson / Getty Images / AFP / NTB scanpixVis mer

Visepresidentdebatt i natt: - Trump kan ikke starte en Twitter-krig med «Miss Universe» uten å skyte seg selv i foten

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I natt barket visepresidentkandidaten Tim Kaine og Mike Pence sammen i det som raskt ble en debatt som ble litt opphetet.

Avbrøt hverandre

De to kandidatene avbrøt hverandre ofte. Ifølge Fox News' Chad Pergram skal Kaine ha avbrutt Pence 39 ganger, mens Pence avbrøt Kaine 19 ganger.

UAVBRUTT: Da de to visepresidentkandidatene Tim Kaine og Mike Pence møttes for nattens debatt inntraff den ene avbrytelsen etter den andre. Video CNN Vis mer

Mellom alle avbrytelsene brukte de to kandidatene en del tid på å snakke opp sin egen presidentkandidat og ned motstanderens.

- Jeg kan ikke forstå hvordan guvernør Pence kan forsvare en kampanje drevet av fornærmelser og den egoistiske meg-først-stilen til Donald Trump, sa Tim Kaine innledningsvis, da kandidatene skulle fortelle hvorfor nettopp de er godt kvalifiserte til å ta over presidentjobben, dersom det skulle tilstøte presidenten noe.

Kaine sa at han stoler på Clinton, han har en sønn som tjenestegjør i det amerikanske militæret, men han stoler ikke på Trump.

- Tanken på Trump som øverstkommenderende skremmer oss til døde, sa Kain.

«Fornærmelsesdrevet» valgkamp

Både Pence og Kain anklaget hverandre for å ha drevet en skitten, «fornærmelsesdrevet» valgkamp.

Kain trakk fram Trumps uttalelser om mexicanere, kvinner, John McCain og for å stille spørsmål ved Barack Obamas fødested, for å illustrere hva han mente.

- Hadde Trump sagt bare litt av det du sier han har sagt, så ville det fortsatt ikke vært en brøkdel av den fornærmelsen Clinton kom med da hun sa at halvparten av våre tilhengere hører til i «en kurv med forkastelige folk», sa Pence.

SPENNINGER: Det oppstod spenninger under nattens debatt da visepresidentkandidatene trakk fram hverandres partiers fornærmelser overfor presidentkandidatene. Video: US TV POOL / AP Vis mer

Kain var rask med å påpeke at Clinton hadde beklaget uttalelsen dagen etter, og etterlyste det samme fra Trump.

- Sa Trump unnskyld for å gjøre narr av noens vekt? For at han sa at afroamerikanere lever i et helvete? Sa han unnskyld for at han beskyldte Obama for å ikke være en amerikansk statsborger? spurte Kain.

Under en replikkveksling om abort anklaget Kain Trump og Pence for å ville frata kvinner abortrettigheter og viste til at Trump hadde sagt at kvinner som tar abort til tross for et forbud burde straffes.

- Han er ikke en polert politiker som deg og Hillary Clinton, så det kommer ikke alltid ut på den måten han mener, repliserte Pence.

- Skyter seg selv i foten

Da debatten dreide seg mot hvorvidt verden hadde blitt et tryggere sted de siste åtte årene, og hvordan man skal takle terrortrusselen i verden, forsøkte Kain å male et bilde av en Trump som uegnet som leder for USAs væpnede styrker.

- Donald Trump kan ikke starte en Twitter-krig med «Miss Universe» uten å skyte seg selv i foten, sa Kain.

MISS UNIVERSE: Donald Trump har fått gjennomgå i media etter den mye omtalte twitterkrigen med tidligere Miss Universe-vinner Alicia Machado, her får han gjennomgå igjen. Video: CNN Vis mer

Debattleder Elaine Quijano slet debatten gjennom med å få kandidatene til å svare på spørsmålene hun faktisk stilte.

Kain og Pence rotet seg stadig bort i digresjoner som endte i replikkvekslinger om helt andre ting enn det Quijano egentlig spurte om.

Kain uttalte gjentatte ganger at han «ikke kunne tro at Pence kunne forsvare Trumps uttalelser». Pence svarte sjeldent eller aldri direkte på anklagene eller spørsmålene fra Kain, men holdt en rolig tone og anklaget Clinton for å være sjefsarkitekten for en feilslått utenrikspolitikk. En utenrikspolitikk som i Irak skapte et vakuum der IS kunne vokse fram, ifølge Pence.

Som riktignok ga Clinton og Obama ros for at de hadde lyktes i å ta bin Laden, men understreket samtidig at al-Qaida ikke er den største trusselen for øyeblikket.

«The Apprentice»

De to kandidatene diskuterte også økonomi, der Tim Kaine kom med referanser til «The Apprentice», prgrammet Donald Trump var programleder for.

- Pence er Trumps lærling. Vil du ha en «du er ansatt»-president, eller en «du har sparken»-president, slik Trump er. Det er et enkelt valg, sa Tim Kaine, med henvisning til replikken «du har sparken», som Trump brukte flittig i programmet.

Kain anklaget Trump for å ville føre en økonomisk politikk som bare ville komme de rike, og ham selv, til gode.

- Donald Trump har en plan for å få orden på økonomien i dette landet igjen. Om Clinton blir president betyr det tusen milliarder mer i skatter og to tusen milliarder mer i offentlig pengerbruk, sa Pence.

FEIL UNIVERSITET: Visepresidentkandidat Mike Pence gikk på ei blemme da han takket feil universitet etter nattens debatt. Caitlyn Edwards og Savannah Scheerer ved Longwood University var skuffet over hendelsen. Video: CNNVis mer Vis mer

Under hele debatten tvitret Donald Trump ivrig. De fleste av Twitter-meldingene var riktignok retvitringer av folk som mente at Pence var debattens soleklare vinner, men det var også noen stikk mot Kaine.

Med unntak av Clinton-kampanje ser langt de fleste ut til å mene at det var Mike Pence som kom best fra nattens debatt.

Ifølge en meningsmåling utført av CNN mener 48 prosent av TV-seerne at Pence vant debatten, mens 42 prosent mener at Tim Kaine kom best fra det.

VALGET I USA: 8. november skal USAs 45. president velges. Dagbladet vil i samarbeid med Kjør Debatt gi deg alt om den spennende oppkjøringen. Podcasten finner du på dagbladet.no, iTunes og Acast. Video: Endre Vellene / Dagbladet. Podkasten finner du her: https://itun.es/no/GObbfb.c Vis mer