Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Viser åpen forakt for freden

Utvisningen av OSSE-observatørenes leder, ambassadør William Walker, sjokkerte i går en hel verden. President Slobodan Milosevic viser nå åpen forakt for alle internasjonale avtaler, verdenssamfunnets reaksjoner over massakrene i Racak og NATO-trusler om aksjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gårdagens begivenheter i Kosovo viser med all tydelighet at avtalene Milosevic har inngått om Kosovo knapt er verd papiret de er skrevet på.

Først hindret serbiske politistyrker lederen for FNs krigsforbryterdomstol i Haag, Louise Arbour, å komme inn i Kosovo.

Så bombet de flere landsbyer i Kosovo med kanoner, bombekastere og mitraljøser.

Deretter stjal de likene etter Racak-massakrene fra landsbyens moské, og førte dem til et sykehus i Pristina.

Observatørene i OSSE (Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa) ble holdt unna av serbiske politistyrker. De var maktesløse tilskuere til styrkenes nye overgrep.

Kort melding

Seinere på ettermiddagen erklærte de lederen for OSSE-observatørene, ambassadør William Walker, persona non grata i Jugoslavia.

Utvisningen kom i form av en kort melding fra det offisielle telegrambyrået Tanjug.

Det het:

«Regjeringen har bestemt å erklære William Walker som uønsket person.... som krever at han forlater territoriet til Den føderale jugoslaviske republikk innen 48 timer.»

Walker har i sterke ordelag kritisert Jugoslavia for massakrene i Racak.

Sjokkert

- Jeg skulle ønsket at de hadde hatt anstendighet nok til å informere meg om dette på forhånd. Jeg er sjokkert. Uansett hva de måtte mene om det jeg sa, så var det det internasjonale samfunnet som forsøkte å fortelle verden hva som skjer i Kosovo. Det er jo grunnlaget for observatørenes misjon i Kosovo, sa Walker etter utvisningen.

Utviklingen i Kosovo ble skarpt fordømt i et vedtak i OSSEs faste råd i Wien i går.

- Denne siste voldshandlingen er det alvorligste tilbakeslag for OSSEs bestrebelser på å løse Kosovo-krisen etter at våpenhvileavtalen ble inngått 16. oktober, sier Norges OSSE-ambassadør, Kai Eide, til Norsk Telegrambyrå.

USAs OSSE-ambassadør, David Johnson, sier det slik:

- Et skandaløst forsøk på å framstille en kaldblodig nedslakting og lemlestelse av sivile som en militær operasjon mot terrorister.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling