Jonas jubler over rødgrønn framgang:

- Viser at et nytt flertall er mulig

Flertall for de tidligere regjeringspartnerne for første gang siden oktober i fjor. 

STERK MÅLING: Den rødgrønne blokka med Ap i spissen gjør det godt på Dagbladets siste måling. Ap-leder Jonas Gahr Støre mener den viser at det kan bli et regjeringsbytte fneste høst. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
STERK MÅLING: Den rødgrønne blokka med Ap i spissen gjør det godt på Dagbladets siste måling. Ap-leder Jonas Gahr Støre mener den viser at det kan bli et regjeringsbytte fneste høst. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den rødgrønne blokka fosser fram på septembermålingen fra Ipsos MMI, utført for Dagbladet.

For første gang siden oktober i fjor sikrer de tidligere regjeringspartnerne flertall.

Samlet sett ville Ap, SV og Sp fått 86 mandater, 14 flere enn de har i dag. Regjeringen og deres støttepartier ville derimot fått 81 mandate, en nedgang på 15 mandater fra i dag.

Det er først og fremst Sp som gjør susen denne måneden. Partiet går fram med 1,6 prosentpoeng til 7,9 prosent. Dette er den høyeste oppslutningen partiet har fått siden mai 2008.

I SIGET: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har grunn til å være fornøyd. Partiet får sin sterkeste måling siden mai 2008.  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
I SIGET: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har grunn til å være fornøyd. Partiet får sin sterkeste måling siden mai 2008.  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

.

Ap stabilt

Mens Arbeiderpartiet fikk en klar fremgang fra juni til august, holder partiet seg mer stabilt denne gangen. Oppslutningen er på 34,4 prosent, fram 0,3 prosentpoeng.

- Denne målingen føyer seg inn i rekken med målinger som viser at et nytt flertall er mulig. Jeg tror velgerne ser mot partier som står for økt innsats for arbeid istedenfor skattekutt, og som ser at vi står sterkere når vi satser sammen, på tidlig innsats i skolen, trygg eldreomsorg og et godt helsetilbud, sier Jonas Gahr Støre, men legger til.

- Selv ikke den beste måling kan bli noen sovepute for oss nå. Det er hardt arbeid fram til september 2017 som gjelder.

Småpartier over sperregrensa

SV er nå trygt over sperregrensa med en oppslutning på 5,4, fram 1 prosentpoeng siden august.

Også Venstre er så vidt over sperregrensa på målingen, med en oppslutning på 4,3 prosent, fram 0,5 prosent. KrF holder seg stabilt på 4,3 prosent.

Høyre går tilbake 0,6 prosentpoeng, til 23,7. Frp faller mest. De går tilbake 2 prosentpoeng i september og ender på 14,4 prosents oppslutning.

Blokkuavhengige MDG får en oppslutning på 3,2 prosent, tilbake 0,3 prosent. Det gir ett Stortingsmandat, som i dag. Også Rødt er inne på Stortinget på målingen. Oppslutningen på 2,3 prosent ville gitt ett mandat.

- Har høyere ambisjoner

- Vi har høyere ambisjoner enn det denne målingen viser, selv om den er innenfor feilmarginen og jeg kommenterte en måling i går der vi gikk fram sier Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H).

Harald Tom Nesvik, parlamentarisk leder i Frp, tar nyheten med Frp’s tilbakegang med stor ro.

- Vi er inne i en tid med veldig mange målinger og et noe uryddig politisk landskap. Det er fortsatt lenge til valget, som er målet vårt. Vi er ikke fornøyd med tallet, men det inspirerer oss til å stå på og brette opp ermene fram mot valget i 2017, kommenterer Harald Tom Nesvik..

 
  Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer