UTENFOR:  Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener det er en stor fordel for Norge og norsk folkestyre at landet står utenfor EU og euroen.Euroen er et eksperiment uten folkelig støtte, som har kostet Europa dyrt, sier Slagsvold Vedum, her på vei til feiring av 200-årsjubilieet for grunnloven på Stortinget.
Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
UTENFOR: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener det er en stor fordel for Norge og norsk folkestyre at landet står utenfor EU og euroen.Euroen er et eksperiment uten folkelig støtte, som har kostet Europa dyrt, sier Slagsvold Vedum, her på vei til feiring av 200-årsjubilieet for grunnloven på Stortinget. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpixVis mer

- Viser at EU er på ville veier

Valget til Europa-parlamentet er en protest mot et eliteprosjekt, mener Trygve Slagsvold Vedum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): -EU-valget må ses i lys av den dype krisa Europa har gjennomgått de siste årene. Maktkonsentrasjonen i Brussel har gått for langt, og folk føler seg fremmedgjort overfor de som har makt. Folk sier nei til for mye makt i Brussel og avmakt i nasjonale systemer, og dessverre ser vi at det er partier som spiller på motsetninger, fremmedfrykt, usunn nasjonalisme og høyrepopulisme som vunnet mye på dette, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Skremmende Han sier ytre høyre-partienes framgang er skremmende.
- Denne framgangen er et symtom på fremmedgjøringen over tid, og at de etablerte partiene har blitt for EU-lojale, mener Slagsvold Vedum.

Virkelighetsfjernt prosjekt Han peker også på ekstrem lav valgdeltakelse, kun 43,1 prosent.

- Når under halvparten av de stemmeberettigede deltar, viser det at EU-prosjektet er på ville veier. Det er elitenes prosjekt. Det er vanskelig nok for folk å delta i en nasjonal debatt, som tross alt foregår innenfor felles rammer og felles språk.

Bare noen få klarer å følge med i debattene i EU. Det blir mer og mer virkelighetsfjernt for folk, sier Sp-lederen.

Farlig euro-eksperiment  -Euroen er et eksperiment uten folkelig støtte, som har kostet Europa dyrt. Det er vanlige europeere som betaler prisen for dette økonomiske eksperimentet i form av arbeidsledighet, reallønnsnedgang og boligmangel. Det gir seg utslag i mange proteststemmer. Brussel må ta signalene alvorlig, sier Slagsvold Vedum.

 - EU-valget viser at EU-kritiske partier har gjort det svært godt. Både i Frankrike, Storbritannia og Danmark har EU-kritiske partier gått av med valgseieren. Fra Sverige, Hellas og Tyskland kommer EU-kritiske partier inn i Europaparlamentet, sier Slagsvold Vedum.