Roses av Kreftforeningen:

- Viser at hele familien rammes

Kreftforeningens generalsekretær lar seg imponere over statsminister Erna Solberg og ektemannens åpenhet om kreften.

TUNGT: Like før julefreden senket seg i statsministerboligen, fikk familien Finnes/Solberg den dystre bekreftelsen: «Du har kreft». Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Mens juleforberedelsene og gavehandelen pågikk for fullt, fikk statsminister Erna Solbergs ektemann Sindre Finnes sjokkbeskjeden: «Du har kreft». Flere operasjoner fulgte. Etter behandlingen melder ekteparet om gode prognoser.

Mandag ble nyheten om Finnes' kreftdiagnose offentlig kjent gjennom Se og Hørs omtale. Generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel, lar seg imponere over at ekteparet står fram og gir sykdommen et ansikt.

- Jeg synes det er både beundringsverdig, flott og viktig at statsministeren og ektemannen står fram med sykdommen. Det er beundringsverdig fordi det ikke er noen selvfølge at man klarer den belastningen på toppen av de andre lidelsene. Sykdommen kan ramme svært hardt, og foreningen er veldig glade for at de velger åpenheten, sier Ryel.

- Gir håp

Generalsekretæren mener effekten av at to så kjent person som statsministeren og hennes ektemann står fram med diagnosen, bidrar til at budskapet når ut til mange, og på den måten bidrar til å bryter grenser mange har for å snakke om kreft. Hun mener det også kan føre til at flere får tro på at det går an å komme seg gjennom en tung sykdomsperiode.

- Det hjelper mange og gir håp til mange i lignende situasjoner. Man føler man kan snakke om sykdommen og hvordan behandlingen har vært. Det vil være til hjelp for veldig, veldig mange, sier Ryel til Dagbladet.

IMPONERT: Anne Lise Ryel i Kreftforeningen. Foto: Ingvild Vaale Arnesen / Kreftforeningen
IMPONERT: Anne Lise Ryel i Kreftforeningen. Foto: Ingvild Vaale Arnesen / Kreftforeningen Vis mer

- Bruk solkrem

Tirsdag gikk Solberg ut med nye kommentarer i forbindelse med ektemannens diagnose. Finnes mener selv at dårlig beskyttelse mot solas stråler kan være årsaken til at han fikk hudkreft. Statsministeren oppfordrer nå folk til å bli flinkere til å beskytte seg mot hudkreftfare.

- Som alle andre ble jeg engstelig da jeg hørte ordet kreft. Men det er mange som får denne typen kreft som følge av solskader, og her må vi bli enda flinkere til å beskytte oss, sier Solberg i en uttalelse til Dagbladet.

Ryel tror oppfordringen kan ha en forebyggende effekt og øke bevisstheten rundt bruk av solkrem. Norge er et av landene hvor det er hyppigst forekomst av hudkreft. Slik trenger det ikke være, mener generalsekretæren.

- Snur liv på hodet

Det at ekteparet nå står fram og forteller om sykdommen sammen, selv om bare én av dem er syk, synes hun også representerer et viktig symbol.

- De viser at det rammer hele familien, og at de som står rundt ikke er usynlige eller upåvirket. Det snur flere liv på hodet, ikke bare hos den som får diagnosen. Og ventetida fra man får diagnosen til man vet hvor alvorlig rammet man er, kan være særlig vanskelig, sier Ryel, som legger til at akkurat dét er noe Kreftforeningen jobber for å gjøre noe med.

- Når man får en slik beskjed, og i og med at man vet det er en dødelig sykdom, så vil det komme mange tanker før man vet hva man skal forholde seg til. Derfor er det viktig å korte ned ventetida med uvisshet rundt behandling og hva man har i vente, sier generalsekretæren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer