- Viser at klima ikke er viktigst for MDG

MDG gjør det i dag klart at de vil samarbeide med Ap og SV i rikspolitikken. Nestleder i Høyre Tina Bru mener det viser at det å kutte klimagassutslipp ikke er i førersetet for de grønne.

IKKE OVERRASKET: Olje- og energiminister Tina Bru (H), her sammen med klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) er ikke overrasket over MDGs retningsvalg. Foto: Vidar Ruud / NTB
IKKE OVERRASKET: Olje- og energiminister Tina Bru (H), her sammen med klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) er ikke overrasket over MDGs retningsvalg. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert

Miljøpartiet de grønne går nå for første gang inn for å velge side i rikspolitikken.

Så sant det enstemmige sentralstyret får det som de vil på landsstyremøtet neste helg, vil MDG forsøke å få til et samarbeid med Arbeiderpartiet og SV.

For valget i 2021 er det uaktuelt å gå til Høyre, sa MDG-nestleder Arild Hermstad til NRK i morges.

- Ikke et sjokk

Ifølge nestleder i Høyre, olje- og energiminister Tina Bru kommer ikke dette som en overraskelse.

- Det er få som blir sjokkert over at MDG nå tydelig viser at de står plantet på rødgrønn side. Alle som har jobbet med klima og miljøpolitikk, har sett at det er der de hører hjemme, sier Bru til Dagbladet.

Hun mener det likevel var en nyttig avklaring:

- Retningsvalget viser at det ikke først og fremst er klimapolitikken som er styrende for MDG, det er den andre politikken, sier Bru.

- Hvis klimautslipp hadde vært det viktigste, ville det vært naturlig å se til oss. Vi har klart å kutte utslippene betydelig mye mer enn det Ap klarte i regjering, framholder hun.

- Stemmer ikke

- Nå sier MDG at det er nettopp miljø- og klimapolitikken som er årsaken til avgjørelsen. Ifølge Hermstad har dere ikke levert i de sju årene dere har vært i regjering?

- Det må de gjerne si og mene. Men det stemmer ikke med virkeligheten all den tid vi har klart å redusere utslippene så mye som vi har, sier Bru.

Hun viser til at klimagassutslippene i fjor sank med 3,7 prosent fra året før, og nå er på de laveste siden 1990-tallet, ifølge ferske tall fra SSB.

- Da vi tok over i 2013 var det et gap opp til 2020-målet og forventet utslipp på 8 millioner tonn CO2. Nå ligger vi an til å nå det. Vi har også oppjustert utslippsmålene for 2030. Vi har også mange andre eksempler på at vi har satt dette høyt på dagsorden, sier Bru som fortsetter:

- Men det vi ikke kan gi dem er jo det de helst vi ha, nemlig en sluttdato for olje og gass. Det tar de til orde for at de skal få til sammen med Ap og tror at skal være mulig.

Ber om avklaring

Tina Bru sier hun håper at MDGs avklaring i dag, «også kan utløse an avklaring fra Ap på om det å sette en slik sluttdato er noe de vil vurdere.»

- Ap har vel gjort det klart at de ikke vil sette noen sluttdato for olje- og gassindustrien?

- Jeg opplever at MDG setter dette som ultimatum, og Arbeiderpartiet dobbeltkommuniserer. De sier at de ikke vil sette en sluttdato, samtidig som de åpner for samtaler med MDG. Hvis det ikke er aktuelt må de si at de ikke kan samarbeide med MDG eller at vurderer en sluttdato, mener Høyre-politikeren.

- Latterlig

Aps nestleder Bjørnar Skjærand reagerer kraftig på utslippet.

- Tina Brus utspill er jo bare latterlig. Arbeiderpartiet er krystallklare på at sluttdato er uaktuelt, sier han.

- Vi sikret et flertall i Stortinget i vår for en oljeskattepakke som sikret leverandørindustrien i Sandnessjøen, Verdal, Stord, Stavanger og Egersund, mens regjeringens forslag ikke ville sikret en eneste arbeidsplass. Mens Høyre samarbeider med klimaskeptikere i Frp, har vi en klimapolitikk som både kutter utslipp, skaper arbeidsplasser og bygger ny industri på skuldrene til oljeindustrien, sier han videre.

DEMONSTRERER: Une Bastholm (MDG) sier hun skammer seg over at regjeringen kun vil hente 50 asylsøkere fra Moria. Reporter: Mina Ridder-Nielsen Janssen. Video: Emilie Rydning / Dagbladet TV Vis mer

- For stor avstand

Uavhengig av MDGs klargjøring i dag mener Bru det er for stor avstand til at Høyre og MDG kunne hatt et forpliktende samarbeid.

- Vi går til valg på et samarbeid på borgerlig side, som vi har sagt hele veien. Avstanden til MDG, også på klima og miljøpolitikken, mener jeg er for stor til at vi eventuelt skulle kunne finne sammen. Jeg er ingen tilhenger av linja MDG ligger på, med fokus på pisk og forbud, ikke å bruke markedet med mulighetene som ligger i det, sier Bru som avslutter:

- Når det er sagt er jeg ikke i tvil om at det vil bli vanskelig for MDG også på rødgrønn side. Det er bare å se på Senterpartiet, som er rimelig store for tida. De stemmer jo aldri sammen på klima og miljøområdet. De vil få en nøtt å løse også der.

- Lite selvinnsikt

- Det er et utsagt som ikke vitner om spesielt mye selvinnsikt, sier Hermstad om at MDG nå viser at det ikke er klimapolitikken som er viktigst.

- Høyre har bundet seg til Frp, som er det mest klimafiendtlige partiet og det vil de fortsette med, sier han.

MDGs foretrukne regjering er en blokk med Venstre, MDG og SV. Da dette anses som lite realistisk vil MDG innlede samtaler med Ap og SV, heter det i uttalelsen fra sentralstyret i partiet.

- Utslippene har gått mer ned med denne regjeringen enn da Ap satt med makta?

- Siden 2013 har klimakrisen blitt ekstremt mye mer alvorlig. Jeg forsvarer ikke det den forrige regjeringen gjorde, men Høyre-regjeringen har et ekstremt mye sterkere mandat til å kutte utslipp, mener han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer