- Viser at man verdsetter materielle ting høyere enn liv

Forbundsleder for fengselsansatte, Geir Bjørkli, reagerer sterkt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no):- Dette viser at man verdsetter materielle ting høyere enn liv og helse til barn, sier forbundsleder Geir Bjørkli i Fengsels- og friomsorgsforbundet til Dagbladet.no.


Det som har fått forbundslederen til å rase er aktors påstand i Munch-saken.
De har lagt ned påstand om at Munch-ranerne skal dømmes til fengsel i 7, 10 og 12 år.

Juryen i Borgarting lagmannsrett kjente før påske Bjørn Hoen, Stian Skjold og Petter Tharaldsen skyldige i ranet, mens tre andre personer på tiltalebenken ble frikjent.

- Alvorlig tankekors

Aktor Elisabeth Ramstad pekte ifølge NTB ut Bjørn Hoen (39) som den sentrale organisatoren bak ranet den 22. august 2004. Han var den som ordnet og la alt til rette for ranet av de to kunstskattene. For det bør han dømmes til tolv års fengsel, mente statsadvokaten.

- Det er et alvorlig tankekors at aktor vil ha så strenge fengselsdommer for Munch-ranet, mens voldtektsforbrytere og folk som har ødelagt barn for livet slipper ut etter bare to, tre år, sier Bjørkli til Dagbladet.no.

Etterlyser debatt

Bjørkli mener at dette viser at rettsystemet i Norge ikke fungerer.

<strong><b>TANKEKORS</b>:</strong> - Det er et alvorlig tankekors at aktor vil ha så strenge fengselsdommer for Munch-ranet, mens voldtektsforbrytere og folk som har ødelagt barn for livet slipper ut etter bare to, tre år, sier forbundsleder Geir Bjørkli til Dagbladet.no. Foto: OLA SÆTHER
TANKEKORS: - Det er et alvorlig tankekors at aktor vil ha så strenge fengselsdommer for Munch-ranet, mens voldtektsforbrytere og folk som har ødelagt barn for livet slipper ut etter bare to, tre år, sier forbundsleder Geir Bjørkli til Dagbladet.no. Foto: OLA SÆTHER Vis mer

- Vi er på vei mot et samfunn hvor materielle verdier settes høyere enn menneskeliv. Dette må forandres når man nå arbeider for å lage en ny straffelov, sier Bjørkli. Han etterlyser nå en skikkelig diskusjon rundt temaet.

- Vi må diskutere hva som er viktig og hva som er mindre viktig. Vi vil ikke ha et rettsystem som dette, sier Bjørkli.

- Galskap

- Dette viser en total manglende symmetri i rettsystemet. Dette er galskap, sier Jan Arild Ellingsen (Frp), nestleder i justiskomiteen, til Dagbladet.no.

Ellingsen er også opprørt over den manglende proporsjonaliteten i straffesystemet i Norge.


- Jeg deler Bjørklis bekymring. Det er paradoks i et samfunn som oss at vi i det hele tatt må diskutere om menneskeliv er mer verdt en ting, sier Ellingsen.

Han varsler at dette er en av de tingene de ønsker å forandre når man skal gå gjennom hele straffeloven neste år.

- Vi må rydde opp slik at vi får en mer helhetlig tilnærming til hele straffeloven. Vi må rangere ting på nytt, slik at ting står i samsvar til hverandre, sier Ellingsen. 

- Viser at man verdsetter materielle ting høyere enn liv
12 ÅRS FENGSEL: Det som har fått forbundslederen til å rase er aktors påstand i Munch-saken. De har lagt ned påstand om at Munch-ranerne skal dømmes til fengsel i 7, 10 og 12 år.
- MÅ RYDDE OPP:- Vi må rydde opp slik at vi får en mer helhetlig tilnærming til hele straffeloven. Vi må rangere ting på nytt, slik at ting står i samsvar til hverandre, sier Jan Arild Ellingsen (Frp), nestleder i justiskomiteen, til Dagbladet.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer