Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Viser at Nord-Korea ikke har forlatt testområdet

Ny aktivitet observert ved Nord-Koreas kjernefysiske prøvesprengningsbase.

AKTIV BASE: Det er observert aktivitet ved Nord-Koreas kjernefysiske prøvesprengningsanlegg. Det indikerer ifølge seniorforsker Halvor Kippe at basen vil fortsette å brukes til testing av kjernefysiske våpen. Foto: Reuters / NTB scanpix
AKTIV BASE: Det er observert aktivitet ved Nord-Koreas kjernefysiske prøvesprengningsanlegg. Det indikerer ifølge seniorforsker Halvor Kippe at basen vil fortsette å brukes til testing av kjernefysiske våpen. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nye satelittbilder av Nord-Koreas testanlegg, Punggye-ri, avslører ny aktivitet ved anlegget. Det skriver den amerikanske analysesiden, 38 North

Fjellanlegget, som brukes til atomprøvesprengninger, ligger nær kysten nordøst i landet. Det er landets eneste, kjente testanlegg, og fra satelittbildene er fire av tunnellinngangene som brukes til testing av kjernefysiske våpen synlige.

Nylig stengte den nordligste tunnellen, som den siste tiden har vært aktiv, men amerikanerne har nylig observert aktivitet ved anleggets vestportal.

Ifølge seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, kjernefysiker Halvor Kippe, indikerer aktiviteten at den kjernefysiske prøvesprengningsbasen vil fortsette å brukes til testing av kjernefysiske våpen.

- Det er helt sikkert praktiske grunner til at de forbereder tunnellkomplekset. Aktiviteten viser at Nord-Korea ikke har forlatt testområdet, men har mulighet til å gjøre flere tester. Tunnelene til komplekset kan ta imot flere atomtester, og de er vel vitende om at verden ser at de ikke har forlatt testfeltet, sier han til Dagbladet.

Truer USA

Selv om Nord-Korea har sagt at de er ferdig med atomprogrammet sitt, mener forskeren at uttalelsen kan tolkes på ulike måter.

En av forklarignene er at Nord-Korea må kjøpe seg tid på å forbedre atomvåpnene sine.

- Nord-Korea er i stand til å true USA med kjernefysiske våpen, men det gjenstår mye arbeid for å gjøre våpnene pålitelige nok. Derfor trenger de mer tid på å gjøre flere tester av missilene, sier Kippe.

Kippe tror den andre måten å tolke uttalelsen på går på missilenes sårbarhet.

- Missilene har lang klargjøringstid. De tankes opp med flytende drivstoff, og innen de er ferdig tanket og klargjort, har amerikanerne allerede hatt flere timer på seg til å oppdage det via satellittbilder. Derfor har de også har flere timer på å forberede seg på å sette inn mottiltak, sannsynligvis i form av kryssermissiler (krysserrakett som bringer med seg en eksplosiv last via bakken, journ. anm.) .

Ved å forsøke å utvikle missiler som kan nå USA med fast drivstoff, kjøper Nord-Korea seg tid til et forkjøpsangrep.

- Nord-Korea ønsker å utvikle missiler med fast drivstoff som kan nå USA fordi de har kort klargjøringstid og er dermed mindre sårbare for forkjøpsangrep. Nord-Korea har likevel allerede oppnådd å true USA i løpet av 2017 fordi de har bevist at de har missiler som kan nå USA, sier han.

- Vanskelig å spå atomprøvesprengning

De kjernefysiske testene som har blitt utført ved Punggye-ri fant sted i oktober 2006, mai 2009, februar 2013, januar 2016, september 2016 og i september 2017. Fordi aktiviteten ved anlegget har vært jevn over de siste årene, understreker Kippe at det er vanskelig å vite om det er en ny test rett rundt hjørnet.

- Vi har sett aktiviteter jevnt og trutt, så det er ikke sånn at vi kan si at det vil være en test snart, men Nord-Korea har heller ikke forlatt testområdet. Missiltestene er vanskelige å spå, sier han, men understreker samtidig at det er hint om at Nord-Korea utvikler en ny ubåtmissil.

- De har en ubåtmissil fra før av som når regionale mål, men det hintes om at de utvikler en ny en. Derfor kan det også komme som en test etter hvert, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!