Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gasskraftverket på Mongstad legges ned

- Viser bare at vi ikke kan stole på oljeindustrien

Statoil bommet fullstendig, mener Bellona-grunnleggeren. 

BRA, MEN IKKE GODT NOK:  Bellonaleder Frederic Hauge. FotoJacques Hvistendahl/Dagbladet
BRA, MEN IKKE GODT NOK:  Bellonaleder Frederic Hauge. FotoJacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bellona-leder Frederic Hauge mener Statoils beslutning om å legge ned gasskraftverket på Mongstad viser hvor stor feil det var av selskapet å satse stort på gasskraft.

I dag melder selskapet at de vil fase ut varme- og gasskraftdelen av industriområdet, som ligger i Lindås kommune i Hordaland, innen utgangen av 2018.

- Det viser bare at vi ikke kan stole på oljeindustrien. Dette er et godt eksempel på at industrien fullstendig bommer i sine tanker om framtida, sier miljøforkjemperen til Dagbladet og fortsetter:

- Rimelig trist

- Tenk bare at det ble snakket om å bygge enda et gasskraftverk (i 2009) og så legges gasskraftverket på Mongstad ned. Det er rimelig trist at de har tenkt så kortsiktig arbeidet startes og legges ned på bare sju år.

Det har foreløpig ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar fra Statoil.

Norges største oljeraffineri, eid av Statoil og Shell, ble anlagt mellom 1972 og 1975, utvidet 1989 og har en raffineringskapasitet på 10 mill. tonn råolje per år. Produktene er hovedsakelig bensin, dieselolje, jetdrivstoff og andre lette petroleumsprodukter, ifølge Store norske leksikon.

Fortsatt mye

At gasskraftverket på Mongstad legges ned, betyr ikke at hele driften på landets største kraftverk avsluttes. Raffineriet vil fortsatt ligge på Mongstad. Hauge mener derfor at det er mye arbeid som gjenstår.

- Det blir ikke borte, selv om det legges ned. Det er fortsatt store industri-Co2-utslipp som må renses om de skal være i drift, sier han.

Co2-utslippene vil som følge av nedleggelsen reduseres med mellom 250 000 og 300 000 tonn i året.

- Vi er glad for utslippskuttet, det er nødvendig. Dagens nyhet viser at elektrisitet utkonkurrerer gass, blant annet som et følge av EUs fornybare energidirektiv, sier han til Dagbladet.

At det så seint som i 2009 ble foreslått å bygge enda et gasskraftverk, synes Hauge bør brukes som lærdom i framtidige beslutninger. Den rødgrønne regjeringa ga i 2006 Statoil tillatelse til å bygge gasskraftverket på Mongstad.

Kravet var at et testanlegg for rensing av CO2-utslipp skulle komme på plass samtidig, i 2010, og at fullskala renseanlegg skulle være på plass i 2014. Den tidsplanen raknet.

Barentshavet

I dag sier Hauge til Dagbladet at nedleggelsen av gasskraftverket bør fungere som en «slik-gjør-vi-det-ikke-igjen»-pekepinn.

- Det kan være lurt at politikerne og Statoil tar dette inn over seg når de skal ta beslutninger - som for eksempel oljeboringen i Barentshavet. Det er en stor bekymring ikke bare for miljøet, men også for økonomien vår, at politikerne ikke tenker mer langsiktig.

- De er nødt til å se minst 20 år framover i tid.

Du er ikke særlig overrasket over at gasskraftverket nå legges ned?

- Eh. Strøm blir etterhvert billig, og konkurrerer ut gass på pris, tror jeg. Det har vi fått et eksempel på i dag, sier Hauge.

LES OGSÅ: Jens Stoltenberg (Ap) mener verden lar seg inspirere av Mongstad, mens Abid Raja lurer: - Er du ikke litt skuffet?

GIKK HARDT UT: Bellonaleder Frederic Hauge, gikk hardt ut mot Stoltenbergs «månelanding» som aldri kom i mål under stortingets høring i 2014. Video: Lars-Eivind Bones/Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media