Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Viser bilder av de drepte

Etter en ukes rettspause starter Orderud-saken opp igjen i morgen, med de grusomme bildene fra kårboligen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Veronica og Per Orderud skal i juryens påsyn tirsdag se de grusomme bildene av de tre som ble drept i kårboligen på Orderud gård.

Ekteparet valgte å forlate rettslokalet da lysbildene ble vist i Nes herredsrett, og Veronica Orderud skal, ifølge hennes forsvarer Frode Sulland, heller aldri ha sett bildene verken før eller senere. Tirsdag vil ekteparet være til stede når bildene vises i Eidsivating lagmannsrett.

- Per Orderud har sett bildene i forkant av lagmannsrettens behandling av saken, opplyser hans forsvarer, advokat Harald Stabell.

Bildene viser blant annet de døde kroppene til Kristian og Marie Orderud samt datteren Anne Orderud Paust. Kulehullene er tydelige, og bildene viser også blodspor, patronhylser og andre svært makabre detaljer fra trippeldrapsåstedet.

Vil se bort?

- Vi har pratet om det som vil bli vist, og det er klart de gruer seg til dette. De trenger imidlertid ikke se så mye på disse bildene selv om de vil være til stede under seansen, sier advokat Frode Sulland.

Han legger ikke skjul på at man gjør dette for å hindre spekulasjoner om hvorfor ekteparet ikke er med. De to andre tiltalte i trippeldrapssaken - Kristin Kirkemo Haukeland og Lars Grønnerød - var til stede under lysbildeframvisningen i herredsretten. De vil også følge med denne gangen.

- Ekteparet ville helst ha sluppet å være med, men vi ønsker ikke at noen skal spekulere, sier Sulland til NTB.

- Overdreping

Bildene viser kårboligen eksakt som den var da Kristian Orderuds bror, Hans Orderud, fant de tre døde. Blant annet vil Kripos vise bilde av Kristian Orderud med et stort kulehull i nakken, knelende ved siden av ektesenga.

Professor i rettsmedisin Torleiv Ole Rognum sa i Nes herredsrett at 81-åringen umulig hadde klart å sette seg i den stillingen selv. Dette på grunn av de øvrige skuddskadene han først var påført. Sittende ved senga ble Kristian Orderud så skutt i nakken med en .32-kalibret revolver. All etterforskning og tekniske undersøkelser tilsier at dette er Lars Grønnerøds revolver, som han selv hevder å ha overlevert ekteparet Orderud i påsken i 1999.

Professor Rognum sa også i herredsretten at drapene var å regne som rene likvideringer. Han mente også at det var snakk om overdreping, noe man ofte ser hvis sterke følelser ligger bak selve drapshandlingen.

Er forsinket

Det har den siste uken vært pause i ankebehandlingen fordi Per Orderuds forsvarer, advokat Cato Schiøtz, har vært opptatt i Høyesterett. Lagmannsretten kom akkurat i mål med den siste partsforklaringen fredag 1. februar før man tok pause. Dermed starter vitneførselen tirsdag morgen. Det er stevnet om lag 100 vitner i saken, men det kan bli flere. Alle parter vurderer fortløpende å stevne inn nye navn for retten.

Ankebehandlingen er allerede en uke forsinket, og mye tyder derfor på at saken dermed vil strekke seg over minimum ti uker, i stedet for de ni ukene som i utgangspunktet var satt av.

- Forsinkelsen blir lagt inn i den opprinnelige tidsplanen, og det vil ikke bli gjort noe spesielt for å prøve å ta igjen den ekstra uken, sier administrasjonssjef i Eidsivating lagmannsrett, Ove E. Engen.

(NTB)

Hele Norges coronakart