Viser bilder av Saddam i underbuksa

USA etterforsker ulovlige bilder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ikke overraskende er det den hardtslående britiske tabloiden The Sun som bringer bilder av Iraks tidligere diktator Saddam Hussein på fengselscella.

Ydmykende for Hussein

Bildene er ydmykende for fangen, som er i amerikansk varetekt etter at han ble arrestert 13. desember i 2003. Saddam ble avslørt i et underjordisk hull. Han virket ustabil og utmattet, og tv-bildene viste en ustelt, skjeggete mann som måtte gjennom legeundersøkelser for åpent kamera. Til neste år skal rettssaken begynne.

Ett av The Suns bilder viser en soldat som presser Saddam i bakken med kneet mot hodet hans. Forsidebildet viser tyrannen på fengselscella i bare undertøy. På et av fotografiene sitter Saddam i hvit drakt og vasker sine egne sokker i en liten bolle.

Amerikanske myndigheter er rasende over bildeavsløringene. Bildene av den tidligere lederen nesten naken kan være bensin på bålet for USAs arabiske motstandere, som respekterer Saddam for hans kamp mot den amerikanske krigsmaskinen.

Vil finne kilden

Bildene er åpentbart tatt av noen som har direkte tilgang til Hussein og vaktholdet rundt ham der han sitter fengslet. Militære myndigheter etterforsker nå hvordan bildene har kommet ut og hvem som har tatt dem.

The Sun-redaktørene sier at de har fått bildene fra amerikanske militærkilder. Ifølge avisa sitter Saddam på en liten celle som er 3,6 * 2,7 meter. På cella finnes det en seng, en pult og en rosa plaststol.

Viser bilder av Saddam i underbuksa

Tre kameraer overvåker den tidligere irakiske diktatoren døgnet rundt, også når han går på toalettet.

Amerikanske militærmyndigheter sier at bildene kan være brudd på Genevekonvensjonens artikler om human fangebehandling, skriver nyhetsbyrået AP.

<B>DAGENS FORSIDE I THE SUN: Kan være brudd på Geneve-konvensjonen mener USA.