NEVNT I RETTEN: Tidligere statsminister, nå leder av Oslo fredssenter, Kjell Magne Bondevik, ble trukket frem i retten av Anders Behring Breivik i dag. - Groteskt sier han om massedrapsmannens uttalelser. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
NEVNT I RETTEN: Tidligere statsminister, nå leder av Oslo fredssenter, Kjell Magne Bondevik, ble trukket frem i retten av Anders Behring Breivik i dag. - Groteskt sier han om massedrapsmannens uttalelser. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

- Viser Breiviks groteske menneskesyn

I retten ga Breivik tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik «skylden» for at Knights Templar ble stiftet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik ble nevnt av Breivik i retten, som en «årsak» til at Knights Templar (organisasjonen Breivik hevder å tilhøre) ble stiftet.

I politiavhør, som ble lest opp i retten, skal Breivik ha sagt: «Årsaken til at Knights Templar ble etablert ... (det) ble trigget på grunn av Bondeviks og Vollebæks støtte til invasjon i Serbia.»

I retten sa Breivik:

- Jeg så på, altså det var Kjell Magne Bondevik og utenriksminister Vollebæk som er ansvarlig, det var de som underskrev dokumentet som ga NATO mulighet til å bombe Serbia. De to er ansvarlig for det, sa Breivik i retten.

- Beskyttet en folkegruppe Kjell Magne Bondevik sier til Dagbladet at Breiviks kommentarer om ham, viser massedrapsmannens groteske menneskesyn:

RADIKALISERINGSPUNKT: Breivik i vitneboksen under dagens utspørring av aktoratet. Tiltaltes «radikaliseringspunkter» har vært tema. Breivik trekker selv frem bombingen av Serbia som et slikt radikaliseringspunkt. Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch
RADIKALISERINGSPUNKT: Breivik i vitneboksen under dagens utspørring av aktoratet. Tiltaltes «radikaliseringspunkter» har vært tema. Breivik trekker selv frem bombingen av Serbia som et slikt radikaliseringspunkt. Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch Vis mer

- Som kjent foregikk det en etnisk rensing av kosovo-albanere over lengre tid. Sammen med andre land arbeidet Norge, særlig gjennom Knut Vollebæks formanns - skap i OSSE, for å få stanset dette ved fredelige, diplomatiske og politiske midler.

- Da dette ikke lyktes, ble det til slutt bred internasjonal enighet om å gripe inn militært, noe Norge var med på. At tiltalte misliker at vi beskyttet en folkegruppe som hovedsakelig var muslimer viser noe av hans groteske tankegang og menneskesyn, sier Bondevik.

- For meg har alle det samme menneskeverd, uansett etnisitet, religion osv. At tiltalte prøver å forklare bakgrunnen for sine ugjerninger ved å vise til andre, kan selvsagt ikke frata han ansvaret for hva han har gjort, sier Bondevik til Dagbladet.

RIDDER: Anders Behring Breivik hevder å tilhøre organisasjonen Knights Templar. Politiet og påtalemyndigheten mener organisasjonen er oppspinn. Bildet er tatt fra Breiviks youtube-video, publisert 22. juli.
RIDDER: Anders Behring Breivik hevder å tilhøre organisasjonen Knights Templar. Politiet og påtalemyndigheten mener organisasjonen er oppspinn. Bildet er tatt fra Breiviks youtube-video, publisert 22. juli. Vis mer