- Viser Breiviks groteske menneskesyn

I retten ga Breivik tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik «skylden» for at Knights Templar ble stiftet.

NEVNT I RETTEN: Tidligere statsminister, nå leder av Oslo fredssenter, Kjell Magne Bondevik, ble trukket frem i retten av Anders Behring Breivik i dag. - Groteskt sier han om massedrapsmannens uttalelser. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
NEVNT I RETTEN: Tidligere statsminister, nå leder av Oslo fredssenter, Kjell Magne Bondevik, ble trukket frem i retten av Anders Behring Breivik i dag. - Groteskt sier han om massedrapsmannens uttalelser. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik ble nevnt av Breivik i retten, som en «årsak» til at Knights Templar (organisasjonen Breivik hevder å tilhøre) ble stiftet.

I politiavhør, som ble lest opp i retten, skal Breivik ha sagt: «Årsaken til at Knights Templar ble etablert ... (det) ble trigget på grunn av Bondeviks og Vollebæks støtte til invasjon i Serbia.»

I retten sa Breivik:

- Jeg så på, altså det var Kjell Magne Bondevik og utenriksminister Vollebæk som er ansvarlig, det var de som underskrev dokumentet som ga NATO mulighet til å bombe Serbia. De to er ansvarlig for det, sa Breivik i retten.

- Beskyttet en folkegruppe Kjell Magne Bondevik sier til Dagbladet at Breiviks kommentarer om ham, viser massedrapsmannens groteske menneskesyn:

RADIKALISERINGSPUNKT: Breivik i vitneboksen under dagens utspørring av aktoratet. Tiltaltes «radikaliseringspunkter» har vært tema. Breivik trekker selv frem bombingen av Serbia som et slikt radikaliseringspunkt. Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch
RADIKALISERINGSPUNKT: Breivik i vitneboksen under dagens utspørring av aktoratet. Tiltaltes «radikaliseringspunkter» har vært tema. Breivik trekker selv frem bombingen av Serbia som et slikt radikaliseringspunkt. Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch Vis mer

- Som kjent foregikk det en etnisk rensing av kosovo-albanere over lengre tid. Sammen med andre land arbeidet Norge, særlig gjennom Knut Vollebæks formanns - skap i OSSE, for å få stanset dette ved fredelige, diplomatiske og politiske midler.

- Da dette ikke lyktes, ble det til slutt bred internasjonal enighet om å gripe inn militært, noe Norge var med på. At tiltalte misliker at vi beskyttet en folkegruppe som hovedsakelig var muslimer viser noe av hans groteske tankegang og menneskesyn, sier Bondevik.

- For meg har alle det samme menneskeverd, uansett etnisitet, religion osv. At tiltalte prøver å forklare bakgrunnen for sine ugjerninger ved å vise til andre, kan selvsagt ikke frata han ansvaret for hva han har gjort, sier Bondevik til Dagbladet.

RIDDER: Anders Behring Breivik hevder å tilhøre organisasjonen Knights Templar. Politiet og påtalemyndigheten mener organisasjonen er oppspinn. Bildet er tatt fra Breiviks youtube-video, publisert 22. juli.
RIDDER: Anders Behring Breivik hevder å tilhøre organisasjonen Knights Templar. Politiet og påtalemyndigheten mener organisasjonen er oppspinn. Bildet er tatt fra Breiviks youtube-video, publisert 22. juli. Vis mer