- Viser Breiviks groteske menneskesyn

I retten ga Breivik tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik «skylden» for at Knights Templar ble stiftet.

NEVNT I RETTEN: Tidligere statsminister, nå leder av Oslo fredssenter, Kjell Magne Bondevik, ble trukket frem i retten av Anders Behring Breivik i dag. - Groteskt sier han om massedrapsmannens uttalelser. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
NEVNT I RETTEN: Tidligere statsminister, nå leder av Oslo fredssenter, Kjell Magne Bondevik, ble trukket frem i retten av Anders Behring Breivik i dag. - Groteskt sier han om massedrapsmannens uttalelser. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik ble nevnt av Breivik i retten, som en «årsak» til at Knights Templar (organisasjonen Breivik hevder å tilhøre) ble stiftet.

I politiavhør, som ble lest opp i retten, skal Breivik ha sagt: «Årsaken til at Knights Templar ble etablert ... (det) ble trigget på grunn av Bondeviks og Vollebæks støtte til invasjon i Serbia.»

I retten sa Breivik:

- Jeg så på, altså det var Kjell Magne Bondevik og utenriksminister Vollebæk som er ansvarlig, det var de som underskrev dokumentet som ga NATO mulighet til å bombe Serbia. De to er ansvarlig for det, sa Breivik i retten.

- Beskyttet en folkegruppe Kjell Magne Bondevik sier til Dagbladet at Breiviks kommentarer om ham, viser massedrapsmannens groteske menneskesyn:

- Som kjent foregikk det en etnisk rensing av kosovo-albanere over lengre tid. Sammen med andre land arbeidet Norge, særlig gjennom Knut Vollebæks formanns - skap i OSSE, for å få stanset dette ved fredelige, diplomatiske og politiske midler.

- Da dette ikke lyktes, ble det til slutt bred internasjonal enighet om å gripe inn militært, noe Norge var med på. At tiltalte misliker at vi beskyttet en folkegruppe som hovedsakelig var muslimer viser noe av hans groteske tankegang og menneskesyn, sier Bondevik.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer