Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Viser dette bildet etnisk rensning?

Satellittbilder viser at et helt bydistrikt er brent til grunnen i Burma.

25. OKTOBER: Dette er bildet Human Rights Watch frykter viser en hel bydel utslettet i den vest-burmesiske byen Kyaukpyu. Foto: Human Rights Watch
25. OKTOBER: Dette er bildet Human Rights Watch frykter viser en hel bydel utslettet i den vest-burmesiske byen Kyaukpyu. Foto: Human Rights Watch Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er menneske-rettighetsorganisasjonen Human Rights Watch som publiserer de oppsiktsvekkende satellittbildene som angivelig viser at et helt distrikt i den burmesiske byen Kyaukpyu er brent til grunnen i løpet av de siste dagene.

Volden mellom buddhister og den muslimske minoriteten rohingya-folket vest i Burma har blusset opp og truer nå reformprosessen i landet.

- Helt ødelagt I delstaten Rakhine, hvor byen Kyaukpyu ligger, er store folkemengder drevet på flukt. I går ble det meldt om 64 drepte om langt flere skadde i de voldelige sammenstøtene.

- Rundt 2000 hus er satt i brann, sa en lokal tjenestemann ifølge NTB.

Bildene fra Human Rights Watch anslår at over 800 bygninger og husbåter er totalskadd i Kyaukpyu alene. Det utbrente distriktet er hovedsakelig befolket av den muslimske minoriteten fra rohingya-folket - men i det voldelige opprøret som pågår skal tapene være store på begge sider av konflikten.

Bildene er tatt 9. oktober og 25. oktober. Kontrastene er store. Men det første satellittbildet viser hundrevis av husbåter ankret tett i tett langs kystlinjen, samt intakte bygninger i hele den aktuelle bydelen, viser bildene fra den samme satellitten tatt torsdag at det er lite igjen, både langs kysten og inne på land.

- Truer prosessen — Hvis volden ikke tar slutt, kan reformprosessen og arbeidet for mer åpenhet i Myanmar bli satt i fare, framholder en talsmann for FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

Over 150 mennesker er drept i delstaten siden juni, og myndighetene har innført unntakstilstand på grunn av den spente situasjonen, melder NTB.

 At volden har blusset opp igjen, skyldes en «feilkalkulering», ifølge en tjenestemann. Det er også nedsatt en uavhengig komité som skal granske situasjonen og komme med anbefalinger til myndighetene. Blant de 27 komitémedlemmene er kirkelederen Rew Mar Gay Gyi, som nå er på besøk i Norge.

Han fremholder at myndighetene takler situasjonen langt mer forsiktig nå enn hva de ville gjort før militærjuntaen gikk med på demokratiske reformer.

FØR: Dette bildet viser det samme distriktet 9. oktober i år.  Foto: Human Rights Watch
FØR: Dette bildet viser det samme distriktet 9. oktober i år. Foto: Human Rights Watch Vis mer

— Før var det veldig enkelt for regimet, da skjøt man bare. Nå er de forsiktige og forsøker å finne en fredelig løsning. Men det er vanskelig. De kan ikke bruke de samme midlene som før, sier han til NTB.

Forfulgte Et av problemene er at den muslimske minoritetsbefolkningen i Rakhine både består av mennesker som alltid har bodd i området, mens andre er ulovlige innvandrere, hovedsakelig fra Bangladesh. I majoritetsbefolkningen går alle under betegnelsen «bengalere», og ytterliggående buddhister regner alle som ulovlige innvandrere, melder NTB.

En viktig oppgave blir å skille mellom disse to gruppene, fremholder Mar Gay Gyi, som er leder for Myanmars kirkeråd, og som er i Norge på invitasjon fra Kirkens Nødhjelp.

FN har lenge vurdert Rohingya-folket som en av de mest forfulgte minoritetene i verden. Tusenvis av mennesker er fordrevet fra hjemmene sine i delstaten, og det fryktes humanitær krise i området.

I uttalelsen fredag krever FN at Myanmars regjering stanser både angrepene, truslene og den ekstremistiske retorikken som rettes mot den muslimske minoriteten.

Den nye voldsbølgen har bidratt til at Myanmars muslimer har avlyst feiringen av id al-adha. Nasjonalforsamlingen har samtidig vedtatt å skjerpe sikkerheten i området, spesielt rundt to større turistattraksjoner, der det også ligger en rørledning som skal frakte gass fra Myanmar til Kina.

MØRKE TALL: Det er fremdeles uklart hvor mange mennesker som er rammet, og hvor mange som klarte å flykte.  Foto: Human Rights Watch
MØRKE TALL: Det er fremdeles uklart hvor mange mennesker som er rammet, og hvor mange som klarte å flykte. Foto: Human Rights Watch Vis mer