Viser endringene: - Markant forskjell

Meteorologer over hele verden deler nå bilder som dette på sosiale medier. Men hva betyr disse mystiske stripene egentlig?

BLIR RØDERE: Det blir bare flere og flere røde linjer jo lenger til høyre i bildet man kommer. Foto: Skjermdump / Showyourstripes.info
BLIR RØDERE: Det blir bare flere og flere røde linjer jo lenger til høyre i bildet man kommer. Foto: Skjermdump / Showyourstripes.info Vis mer
Publisert

I dag snur sola i den nordlige halvkule, og i sammenheng med dette la Meteorologisk institutt ut et bilde med striper i forskjellige blå- og rødtoner.

- I dag markeres #ShowYourStripes over hele verden, skrev instituttet i innlegget på Twitter.

Dette er første gang Meteorologisk institutt har delt et slikt bilde.

Men hva symboliserer stripene egentlig?

De visualiserer den økende gjennomsnittstemperaturen over de siste 170 åra, forklarer meteorolog Alexander Skeltved.

- Stripene er ment til å vise langvarige temperaturforandringer, der blå farger refererer til kaldere temperaturer, og rød refererer til høyere temperaturer.

Han forteller at stripene er ment for å visualisere klimaendringene på en klar måte.

- Det handler om å skape bevissthet rundt klimaforandringene. For de som jobber med klimaet så er det viktig å presentere det på en måte som er lett forståelig, da kan fargekoding funke godt.

VARMERE: Illustrasjonen viser gjennomsnittlig årsmiddeltemperatur i Norge fra 1850 til 2022. Foto: Skjermdump / Showyourstripes.info
VARMERE: Illustrasjonen viser gjennomsnittlig årsmiddeltemperatur i Norge fra 1850 til 2022. Foto: Skjermdump / Showyourstripes.info Vis mer

- Klar årsak

Her i Norge har vi temperaturmålinger fra over 170 år tilbake.

- Det er basert på data fra verdens meteorologiske organisasjon. Stripene for Norge går fra 1850 helt til venstre, til 2022 til høyre, forteller han.

Og bildet er klart: Det er ingen tvil om at det blir varmere, både i Norge og i resten av verden.

- Det gjennomgående er jo at det er en temperaturøkning, og det er jo det disse stripene prøver å illustrere, forteller Skeltved.

Her i landet har økningen vært på over fire grader.

- På 1850 tallet ser vi at det var over to grader kaldere enn normalen på det kaldeste, mens i dag er det over to grader over normalen her i Norge.

Han mener økningen har en klar årsak.

- Konklusjonen er jo at dette er menneskeskapte forandringer. Økningen har gått såpass fort og man kan tydelig se hvor store endringene er de siste 50 åra, sammenliknet med tidligere. Det er en markant forskjell.

ØKER RASKT: Meteorolog Alexander Skeltved forklarer at den gjenomsnittlige temperaturen har økt raskt de siste årene. Foto: Skjermdump / Showyourstripes.info
ØKER RASKT: Meteorolog Alexander Skeltved forklarer at den gjenomsnittlige temperaturen har økt raskt de siste årene. Foto: Skjermdump / Showyourstripes.info Vis mer

Skeltved forklarer at gjennomsnittstemperaturen blir beregnet ut ifra en lengre periode.

- Stripene er basert på en normaltemperatur, som er den gjennomsnittlige temperaturen i løpet av en 30-års periode.

- Det er fordi man trenger et gjennomsnitt over en ganske lang periode. Hvis man ser på temperaturene så er det til tider ganske store variasjoner og noen avvik her og der.

ØKER PÅ VERDENSBASIS: Den gjenomsnittlige temperaturen i hele verden har vist en markant økning de siste 50 åra. Foto: Skjermdump / Showyourstripes.info
ØKER PÅ VERDENSBASIS: Den gjenomsnittlige temperaturen i hele verden har vist en markant økning de siste 50 åra. Foto: Skjermdump / Showyourstripes.info Vis mer

Meteorologen forteller at det er for tidlig å si hvilken farge årets stripe vil ha, men at den trolig vil være i en rødtone.

- Vi kan ikke trekke konklusjoner om hvordan årets stripe vil se ut, da vi bare er halvveis ennå. Men det vi har sett tendenser til er at de kalde dagene er kaldere og de varme dagene varmere, det er større forskjeller.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer