Brøt forhandlingene:  FrP brøt i dag forhandlingene om Syria-flyktninger. De resterende partiene skal ha en avtal klar onsdag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Brøt forhandlingene: FrP brøt i dag forhandlingene om Syria-flyktninger. De resterende partiene skal ha en avtal klar onsdag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

- Viser et parti som er opptatt av å protestere

Audun Lysbakken er ikke overrasket over at Frp brøt i Syria-forhandlingene

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i dag ble det klart at Fremskrittspartiet (Frp) trakk seg ut av forhandlingene om hvor mange flyktninger Norge skal ta imot fra Syria.

- Når det er åpenbart at flertallet diskuterer et antall som ligger over den rammen vi har, er det naturlig for meg å si at vi ikke lenger kan være med i forhandlingene, sier Frps parlamentariske leder Harald Nesvik til Dagbladet.

Leder for Sosialistisk Venstreparti (SV), Audun Lysbakken, er ikke overrasket over at Frp trakk seg ut av forhandlingene.

- Det viser jo frem et parti som er opptatt av å protestere, men som samtidig har tenkt å bli sittende i regjeringen som skal gjennomføre det Stortinget går inn for, sier leder for Sosialistisk Venstreparti (SV), Audun Lysbakken.

Vil øke innsatsen kraftig Lysbakken mener forøvrig at forhandlingsbruddet er en ærlig sak, i og med at Frp har vært klare på hvor de står. Han sier at hvis SV skal være med, må det bli enighet om å øke innsatsen i nærområdene kraftig, og ta imot et høyt antall flyktninger. Det er også avgjørende at ting skjer raskt.

- Vi blir ikke med på en avtale hvor innsatsen skyves inn i fremtiden. Så hvis vi ikke synes avtalen er god nok blir vi ikke med. Så enkelt er det, sier han til Dagbladet.

Løsning innen onsdag Et flertall på Stortinget ønsker at Norge skal ta imot 10 000 syriske kvoteflyktninger i år og neste år. Høyre og Frp har hele tida sagt at de mener det er bedre å hjelpe flyktningene i nærområdene.

De siste ukene har de parlamentariske lederne på Stortinget forhandlet om en løsning. FrP forlot i dag forhandlingsbordet, men de sju andre politiske partiene forhandler fortsatt, og vil ha en løsning klar innen onsdag.

Større sjanse for enighet Leder for Miljøpartiet De Grønne (MDG), Rasmus Hansson, er fornøyd med at FrP har brutt forhandlingene. Og sier at det nå er større sjanse for enighet, selv om det fortsatt er mye som gjenstår.

- Tall og tid er det som er vanskeligst å bli enig om, sier han. Men alle er enige om at vi må komme i mål.

Ikke noe tap For at han skal gå inn for avtalen må det bli enighet om å ta i mot 10 000 flyktninger i løpet av 2015/2016.

- For oss er det ikke noe tap å skyve litt på tidsperspektivet. Vi ser at det kan bli utfordrende å ta imot 5 000 flyktninger innen desember i år, sier Hansson.

Arbeiderpartileder, Jonas Gahr Støre, er positiv.

- Jeg tror vi kommer i mål. Men det er mange vanskelige spørsmål som gjenstår, sier han til Dagbladet.