Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Viser film om drapet på Osama bin Laden rett før presidentvalget

Helga før amerikanerne går til stemmeurnene, blir de minnet om Barack Obamas store utenrikspolitiske skrytestykke - på TV.

BLIR FILM: Drapet på Osama bin Laden blir til minst to filmer. En kommer på kino i USA i desember, en annen vises på TV rett før presidentvalget. Foto: Scanpix
BLIR FILM: Drapet på Osama bin Laden blir til minst to filmer. En kommer på kino i USA i desember, en annen vises på TV rett før presidentvalget. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I beste sendetid søndag 4. november viser kanalen National Geographic filmen «Seal Team Six: The Raid on Osama bin Laden» om de amerikanske spesialsoldatenes raid for å ta livet av terrorhøvdingen Osama bin Laden.

Dermed blir amerikanerne minnet om Barack Obamas store realpolitiske svennestykke bare to dager før de går til urnene for å bestemme om han får fire nye år i Det hvite hus.

I etterkant av visningen skal den nye filmen være tilgjengelig et døgn på streamingtjenesten Netflix.

Ingen agenda Men National Geographic Channel - som er eid av Rupert Murdochs News Corporation og i samme konsern som den ikke spesielt Obama-vennlige nyhetskanalen Fox News - avviser at det ligger noen politisk agenda til grunn for sendeskjemaet.

Kanalsjef Howard T. Owens sier til The Hollywood Reporter at det viktigste var å komme før den mye omtalte kinofilmen om Bin Laden-drapet, «Zero Dark Thirty», som er laget av den oscarpremierte regissøren Katheryn Bigelow, og premiereklar måneden etter.

- Vi ville være de første som brakte denne historien ut til seerne. Vårt publikum har stor interesse for militærhistorie, og dette er en anledning for å få flere til å bli oppmerksomme på høstprogrammet vårt, sier Owens.

- Vår kanal har ingen politisk agenda. Vi er bare opportunistiske på vegne av programmet, sier Owens til nyhetsbyrået AP.

Kunne sporet av Den sittende presidenten kunne score et etterlengtet poeng hos de patriotisk orienterte velgerne da han i mai i fjor kunne annonsere at amerikanske Navy SEALS i all hemmelighet hadde flydd inn i Pakistan og oppsøkt bygningen i Abbottabad der man hadde informasjon om at Al Qaida-lederen skjulte seg.

På sitt soverom ble Osama bin Laden skutt og drept. Men ikke alt hadde gått på skinner. Et helikopter havarerte i aksjonen, og ifølge boka til en av soldatene som deltok, måtte en av amerikanerne sitte på Bin Ladens lik på grunn av plassmangel ved evakueringen ut av Abbottabad.

- Alle vet hva som faktisk ble resultatet av presidentens beslutning om å gi grønt lys til oppdraget. Det som fascinerte meg, var alle de mulige, katastrofale utfallene av raidet. Forhåpentligvis kommer filmen på innsiden av utfordringen ved å ta en beslutning som kunne sporet av hele presidentskapet, sier regissøren bak «Seal Team Six», John Stockwell, til New York Times.

Flyttet kinodokumentar Også «Zero Dark Thirty» ble beskyldt for å ha en skjult agenda da det ble kjent at den hadde planlagt kinopremiere før valget - og at CIA hadde gitt filmskaperne tilgang til detaljert informasjon om hva som skjedde i Abbottabad den 2. mai i fjor.

Produsentene valgte senere å forskyve premieren til 19. desember.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media