Viser fram bilder av de fattige

Ti personer gir i ei ny bok den skjulte fattigdommen i Norge et ansikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er ikke stor fattigdom i Norge i forhold til for eksempel Bangladesh, men den er alvorlig for dem som rammes. De som sliter havner utenfor samfunnet, og det er tungt, sier fotograf Morten Krogvold.

Han har tatt bildene til boka «Fattig Talt», som ble utgitt i går. Boka tar for seg den skjulte fattigdommen i Norge, og ti enkeltpersoner beskriver hvordan det er å være fattig i Norge.

Fra hånd til munn

Bidragsyterne til boka er blant andre Marie Simonsen, Matias Faldbakken og Toril Brekke. Boka ble i går overlevert til sosialminister Ingjerd Schou på toppen av Postgirobygget, og etter pressekonferansen dro alle som har stått fram i boka for å spise en bedre middag i Krogvolds atelier i Oslo.

Holdt på å drukne

En av dem som har merket velferdssamfunnets bakside er Jim Ambjørnsen (47). Han har slitt tungt siden han ble rammet av en ulykke i Nordsjøen for 29 år siden. Han var nær ved å drukne under opplæring, fikk et voldsomt slag mot hodet, og sliter med seinskader.

- Jeg har slitt med angst, lammelser i flere kroppsdeler og motorikken i beina, sier Ambjørnsen.

Skadene var så alvorlige at han måtte slutte som dykker etter bare et halvt år. Det førte til en rasert personlig økonomi.

- Lenge bodde jeg med to barn i en campingvogn. En gang måtte jeg gå med plakat på kroppen i flere uker for å få hjelp til å låne penger til en bil, sier Ambjørnsen.

Etter mange års kamp har han nå fått erstatning fra staten, men sliter fortsatt med å få endene til å møtes.

En beskjeden trygd

- Jeg fikk betalt ned gjeld, men sliter fortsatt. Uføretrygden rekker ikke til alle utgiftene, og jeg må bruke av summen for å overleve.

- I arbeidet med denne boka har jeg truffet altfor mange som havner mellom to stoler i velferdsstaten. Det er så lite som skal til for at de kunne fått hjelp, men det ser dessverre ut til å være vanskelig, sier Krogvold.

FATTIG I NORGE: Morten Krogvold har tatt bildene i den nye boka «Fattig Talt». Jim Ambjørnsen (47) er en av ti personer som står fram i boka for å gi den skjulte fattigdommen i Norge et ansikt.