Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Viser fram fangene

Fire døde og fem fanger blir nå vist fram på irakisk tv. En av dem er en kvinne. USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld forsøker å hindre at bildene blir vist til resten av verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den arabiske TV-kanalen al-Jazeera viste i kveld bilder fra iraksk tv. Bildene viser fire døde personer i amerikansk uniform, og fem krigsfanger.

En av fangene på bildene er en kvinne. Hun er bandasjert, og det kan virke som om to av de fem levende personene er skadd, melder nyhetsbyrået Reuters.

CNN melder at det kan se ut som om noen av de døde amerianerne som blir vist fram kan være skutt i panna, noe som kan være en indikasjon på at de er henrettet.

Identifiserte seg selv

Fangene identifiserte seg selv på fjernsyn med navn, fødested og militær rang.

Forsvarsminister Donald Rumsfeld ble intervjuet på CNN i kveld, og sa at han ikke kunne bekrefte at de bildene som ble vist er de som er savnet.

Men han bekreftet tidligere i kveld at koalisjonssoldater var savnet i Irak, og sa at det dreide seg om færre enn ti personer.

På en pressebriefing senere i kveld opplyste militæret at de manglet 12 soldater.

Irakerne hevder at fangene er tatt under kampene utenfor byen Nasiriyah som ble erobret av koalisjonsstyrkene i går.

Men USA vil ikke at du skal få se bildene av krigsfangene. Rumsfeld bekrefter overfor CNN at Pentagon forsøker å hindre at bildene blir vist på TV.

- Vi mener det er i stid med Geneve-konvensjonen å vise bilder av krigsfanger i nedverdigende situasjoner, sa Rumsfeld.

Han la til at USA har rundt 2000 irakske krigsfanger, og at de blir behandlet humant, og at de av dem som trenger det får medisinsk behandling.

Bush: Saddam mister grepet


President George W. Bush rykket sent i kveld ut og sa at han krevde at amerikanske krigsfanger blir humant behandlet.

- Saddam Hussein mister kontrollen over landet, sa Bush under en pressekonferanse rett etter at al-Jazeera hadde vist bildene av de amerikanske fangene og de døde amerikanerne, og sa at han sørget over tapene.

Han la til at han var fornøyd med de amerkanske styrkenes innsats.

- Det er lommer av motstand, men vi har god framgang. Dette er bare starten på en tøff kamp, sa Bush.

Han sier nå at det er for sent for Saddam Hussein til å overgi seg.

- Han har hatt sin mulighet til å reise i eksil, sa Bush.

Jakt på britiske piloter i Bagdad


BBC og CNN viste tidligere i dag bilder av en storstilt irakisk leteaksjon i elva Tigris i Bagdad sentrum. Irakiske soldater og sivile lette febrilsk etter to britiske piloter som ifølge irakske kilder hadde skutt seg ut av et jagerfly over Bagdad.

TV-bildene viste irakiske soldater som skjøt mot alle uidentifiserte mål i elva. Samtidig trålet små motorbåter elva.

BBCs korrespondent i Bagdad rapporterer om hundrevis av sivile som strømmet til området hvor de to pilotene skal ha blitt sett. Saddam Hussein har lovet dusører for amerikanske krigsfanger, døde eller levende.

CNN fikk tidlig meldinger fra den amerikanske forsvarskommandoen om at alle pilotene i koalisjonsstyrken var redegjort for, og at ingen av bombeflyene var skutt ned.

- Alle koalisjonsstyrkenes fly er i god behold. Det finnes ikke noe grunnlag for Iraks påstander om at fly har blitt skutt ned over Bagdad, sa den amerikanske forsvarssjefen Richard Myers, melder NTB.

Men da forsvarsminister Donald Rumsfeld senere ble bedt om å kommentere meldingene i al-Jazeera, vedgikk han å ha fått rapporter om at et fly fra koalisjonsstyrken var savnet over Irak. Linker til andre nettsteder:

SKADD: Den amerikanske soldaten er åpenbart skadd...
... men blir likevel intervjuet av TV-teamet.
DØDE: Fire døde amerikanske soldater ble vist fram på iraks TV.
Fange 2: </B> Fangene ble bedt om å si sitt navn og hvor de kom fra.
INGEN SAVNET: Det amerikanske forsvaret hevder jakten på pilotene er et PR-jippo. Amerikanerne hevder de ikke mangler noen piloter eller fly etter morgenens bombeangrep mot Bagdad.
FANGE 1: Denne soldaten blir intervjuet på opptaket som er vest på iraksk tv i kveld.
SKYTER I SIVET: Fjernsynsbildene viser irakiske soldater som skyter mot uidentifiserte objekter i og rundt elva Tigris i Bagdad.
PÅ TV I DAG: Saddam Hussein viste seg smilende på TV i dag. Det ble ikke oppgitt når bildene er fra.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling