Viser fram hemmelige rom

Vatikanet letter på sløret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vatikanet har laget en video som viser bilder av bygningen og de indre rommene hvor de 115 kardinalene skal oppholde seg når pavevalget begynner neste mandag.

Det har vært enorm interesse for prosessen som snart skal i gang, noe Vatikanet har merket seg. Derfor har ledelsen gått til det uvanlige skritt å sende ut bilder av bygningen hvor konklaven skal holdes.

Videoen viser blant annet bilder av kardinalenes soverom, det Sixtinske kapell, urnen hvor kardinalene skal legge stemmesedlene og ovnen som til slutt skal sende opp den hvite røyken for å signalisere at de har valgt en ny pave.

Vatikanet vil gjerne benytte anledningen til å forklare nærmere om den flere hundre år gamle prosessen, som også preges av hemmelighet. Kardinalene har nå forpliktet seg til taushet, og vil derfor ikke snakke med mediene før valget er overstått. De møttes mandag for å drøfte konklaven, som starter mandag neste uke.

Videofilmen, som er uten forteller, åpner med en montasje av dokumentene fra 1996 som gjør rede for prosessen. Deretter følger en visning av Domus Sanctae Marthae, innkvarteringen hvor kardinalene skal bo under konklaven.

Filmen inkluderer også nye bilder fra det Sixtinske kapell, hvor selve stemmegivningen vil finne sted, og bilder fra gangene kardinalene må gjennom for å nå fram.

Seerne får også se den runde, bronsekantede urnen hvor stemmesedlene legges, og videoen avsluttes med et bilde av ovnen hvor stemmesedlene skal brennes som tegn på at en ny pave er valgt.

(ANB)

SOVEROM: Et av rommene i Casa Santa Marta, bygningen som Johannes Paul II fikk bygd for kardinalene innenfor Vatikanets murer. Her skal kardinalene bo inntil ny pave er valgt. Foto: SCANPIX
SOVEROM: Et av rommene i Casa Santa Marta, bygningen som Johannes Paul II fikk bygd for kardinalene innenfor Vatikanets murer. Her skal kardinalene bo inntil ny pave er valgt. Foto: SCANPIX Vis mer
GODE FORHOLD:</B> På 1300-tallet varte en konklave i to år, ni måneder og to dager. Siden den gang har kardinalene hatt sparsommelige kår når de samles, slik at avgjørelsen blir tatt raskt. Men i år skal kardinalene nok en gang få velge pave i gode omgivelser.
MÅ VÆRE SAMMEN:</B> Kardinalene får snakke med hverandre og gå tur i hagen i Vatikanet, men de får ikke snakke med noen utenfor konklaven.
BØNNEROM:</B> Et av rommene i Casa Santa Marta, eller Domus Sanctae Marthae, som det heter på latin.