Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Viser fram likbildene

Her er ett av bildene Pentagon mener beviser at det virkelige var Saddams sønner som ble drept i Mosul tirsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Offiserer i det amerikanske forsvaret offentliggjorde torsdag ettermiddag norsk tid to bilder fra likhuset av overkroppen og hodet til Uday (39) og to av Qusay (37). I tillegg delte offiserene ut eldre bilder av brødrene og røntgenbilder, som skal ha blitt brukt for å identifisere Uday.

Grodde hår og skjegg

De groteske bildene viser Uday og Qusay liggende blodige på gulvet. Bildene er av overkroppen. De to hadde lukkede øyne og de hadde blod i neseborene.

Uday hadde svarte merker i ansiktet og på hodet. I tillegg viser bildene at han hadde et 10 centimeter langt gapende sår fra munnen og opp langs nesen. Skaden førte til at rettsmedisinerne bare med 90 prosent sikkerhet kunne bestemme 39-åringens identitet. Liket etter Qusay framsto bortsett fra det ene såret som bortimot uskadd.

Det virket som begge mennene hadde forsøkt å skjule sin identitet. Bildene viser at begge har hatt buskete skjegg. Qusay hadde latt håret vokse, mens Uday var uten hår.

Stor skepsis

Mange irakere er kritiske til koalisjonsstyrkens påstander om at brødrene Hussein ble drept da 200 amerikanske soldater angrep en villa i Mosul i Nord-Irak tirsdag. Hovedgrunnen til at bildene av de to likene offentliggjøres, hevdes å være det skrikende behovet for å overbevise kritikerne om at det virkelig er Uday og Qusai som er drept.

- Vanligvis ville vi aldri gjøre dette. Men jeg mener det er nødvendig at verden og irakere spesielt ser at de to brødrene virkelig er drept, at dette ikke er en historie USA finner på, sier James Woolsey, tidligere direktør for CIA, til CNN.

UDAY: Husseins eldste sønn før og etter drapet, ifølge amerikanske kilder. Foto: AP/SCANPIX
QUSAY: Husseins yngste sønn før og etter drapet, ifølge amerikanske kilder. Foto: REUTERS/SCANPIX