DREPT: En demonstrant fra de såkalt e Rød-skjortene viser fram en av sine nære som ble drept i opptøyer mellom demonstranter og opptøyer i Thailands hovedstad. FOTO: REUTERS/Vivek Prakash
DREPT: En demonstrant fra de såkalt e Rød-skjortene viser fram en av sine nære som ble drept i opptøyer mellom demonstranter og opptøyer i Thailands hovedstad. FOTO: REUTERS/Vivek PrakashVis mer

Viser fram sine døde i demonstrasjon i Bangkok

Skal være et forsøk på å tvinge statsministeren til å gå av. Så langt er 20 personer drept i sammenstøt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): • Er du i Bangkok eller kjenner du noen som er der? Ta kontakt med Dagbladet på telefon 24001000 eller 2400@db.no

Bangkok har de siste ukene vært rammet av de voldeligste sammenstøtene på 18 år. Så langt er 20 personer drept og 825 personer registrert såret i opptøyene mellom demonstranter fra opposisjonen og de nasjonale sikkerhetsstyrkene.

De døde skal så langt være 15 demonstranter, fire soldater og en journalist, melder avisen Sunday Morning Herald.

Viste fram kisteneI dag ble det avhørt en større demonstrasjon i Bangkoks gater som skal være et forsøk på å få landets statsminister til å gå av.

I paraden av mennesker og kjøretøy, ble kistene til de døde vist fram sammen med bilde av ofrene til demonstrantene som kaller seg Rød-skjorter.

STOR DEMONSTRASJON: Gatene i Bangkok var overfylt av demonstranter i dag. FOTO: AFP
STOR DEMONSTRASJON: Gatene i Bangkok var overfylt av demonstranter i dag. FOTO: AFP Vis mer

En av de ledende demonstrantene, Jatuporn Prompan, forteller at en fredelig løsning mellom demonstranter og myndigheter ikke er mulig.

- Vi vil ikke forhandle med mordere, sier han til nyhetsbyrået AFP.

Demonstrantene skal ha tatt kontroll over to områder i byen; shopping-området Ratchaprasong og Phan Fa Bridge som er en del av gamlebyen.

Nekter å gå avStatsminister Abhisit Vejjajiva har sagt på thailandsk tv at han er lei seg for de menneskene som er blitt drept, men at han ikke kommer til å gå av.

BLE VIST FRAM: I dag ble de dødes kister vist fram i Bangkok. FOTO: EPA/JULIAN ABRAM WAINWRIGHT
BLE VIST FRAM: I dag ble de dødes kister vist fram i Bangkok. FOTO: EPA/JULIAN ABRAM WAINWRIGHT Vis mer

- Regjeringen og jeg har fremdeles ansvaret for å roe ned situasjonen som nå skjer og for å bringe fred og orden til landet, sa statsminister Vejjajiva.

Norske turister skremmes ikkeTross de kraftige demonstrasjonene, skremmes ikke turister fra Thailand.

De harde sammenstøtene i Bangkok bekymrer ikke de norske Thailand-turistene.

- Ingen er bekymretDe største norske Thailand-operatørene opplever likevel liten pågang fra engstelige norske turister.

— Det er ingen av våre gjester som har kontaktet oss fordi de er bekymret for situasjonen, sier salgs- og driftsdirektør Marie-Anne Zachrisson i Ving til NTB.

Det samme melder kommunikasjonsdirektør i Star Tour, Lena S. Petersson.

NEKTER Å GÅ AV: Statsminister Abhisit Vejjajiva i Thailand vil ikke gå av. FOTO: REUTERS
NEKTER Å GÅ AV: Statsminister Abhisit Vejjajiva i Thailand vil ikke gå av. FOTO: REUTERS Vis mer

Verken Ving eller Star Tour har for tiden gjester i Bangkok, deres chartrede fly går direkte til feriestedene i Phuket og Krabi. Begge selskapene er også i ferd med å avvikle vintersesongen i Thailand, og de siste norske turistflyene flyr hjem i disse dager.

UD advarer foreløpig ikkeUtenriksdepartementet (UD) opplyser til NTB at de foreløpig ikke har planer om å gå ut med en advarsel mot å reise til Bangkok. De har heller ikke full oversikt over hvor mange nordmenn som befinner seg i området, fordi norske myndigheter kun har oversikt over de nordmennene som registrerer seg ved ambassaden. Få turister gjør det.

BARRIKADER: Politiet barrikaderte seg for å unngå at demonstrantene spredte seg over hele byen.
BARRIKADER: Politiet barrikaderte seg for å unngå at demonstrantene spredte seg over hele byen. Vis mer