- Viser høyresidas flørting med fascisme og diktatur

Carl I. Hagen kom inn på Stortinget delvis takket være pengestøtte fra apartheidregimet i Sør-Afrika.

NY BOK: Nestleder i SV, Bård Vegar Solhjell, skriver i boka "Solidaritet på ny"  om høyresidas svik mot demokrati og menneskerettigheter. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet.
NY BOK: Nestleder i SV, Bård Vegar Solhjell, skriver i boka "Solidaritet på ny" om høyresidas svik mot demokrati og menneskerettigheter. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det skriver SVs parlamentariske leder Bård Vegar Solhjell i sin bok «Solidaritet på ny» som kommer i dag.

Solhjell bygger på den nå avdøde sørafrikanske agenten Escel Rhoodie, som i boka «The Real Information Scandal» hevdet han delfinansierte avisa og valgkampen til Anders Langes parti i 1973. Da påstandene ble publisert i Dagens Næringsliv i 2006, sa Hagen at han ikke husket noe av kontakten, mens Erik Gjems-Onstad gjorde det.

Sviktet demokratiet Solhjell mener dette er ett eksempel på høyresidas manglende oppgjør med sin egen historie.

- Det er skrevet hyllemeter om hvordan norsk venstreside har sviktet demokrati og menneskerettigheter, for eksempel kommunistenes støtte til kommunistiske diktaturer og Arbeiderpartiets støtte til overvåkning. En rekke venstreorienterte politikere, som Erik Solheim og meg selv, har tatt oppgjør med egen historie.

Men høyresida unnlater å gå inn i sine egen problematiske historie. De er glad i å framstille seg i et bedre historisk lys enn det er dekning for. Høyresida føler en demokratisk overlegenhet i forhold til venstresida, men bør ta et oppgjør med sitt eget demokratisvik, sier Solhjell til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer