- Viser høyresidas flørting med fascisme og diktatur

Carl I. Hagen kom inn på Stortinget delvis takket være pengestøtte fra apartheidregimet i Sør-Afrika.

NY BOK: Nestleder i SV, Bård Vegar Solhjell, skriver i boka "Solidaritet på ny"  om høyresidas svik mot demokrati og menneskerettigheter. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet.
NY BOK: Nestleder i SV, Bård Vegar Solhjell, skriver i boka "Solidaritet på ny" om høyresidas svik mot demokrati og menneskerettigheter. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det skriver SVs parlamentariske leder Bård Vegar Solhjell i sin bok «Solidaritet på ny» som kommer i dag.

Solhjell bygger på den nå avdøde sørafrikanske agenten Escel Rhoodie, som i boka «The Real Information Scandal» hevdet han delfinansierte avisa og valgkampen til Anders Langes parti i 1973. Da påstandene ble publisert i Dagens Næringsliv i 2006, sa Hagen at han ikke husket noe av kontakten, mens Erik Gjems-Onstad gjorde det.

Sviktet demokratiet Solhjell mener dette er ett eksempel på høyresidas manglende oppgjør med sin egen historie.

- Det er skrevet hyllemeter om hvordan norsk venstreside har sviktet demokrati og menneskerettigheter, for eksempel kommunistenes støtte til kommunistiske diktaturer og Arbeiderpartiets støtte til overvåkning. En rekke venstreorienterte politikere, som Erik Solheim og meg selv, har tatt oppgjør med egen historie.

Men høyresida unnlater å gå inn i sine egen problematiske historie. De er glad i å framstille seg i et bedre historisk lys enn det er dekning for. Høyresida føler en demokratisk overlegenhet i forhold til venstresida, men bør ta et oppgjør med sitt eget demokratisvik, sier Solhjell til Dagbladet.

Beundret Hitler Ifølge Solhjell inneholder høyresidas historie mange eksempler på flørting og åpen støtte til apartheid, fascisme og diktatur:

• I mellomkrigstida beundret Unge Høyre Adolf Hitler og kalte han «europeiske civilisasjons redningsmann». Representanter for ungdomsorganisasjonen uttrykte forståelse for trakasseringen av jødene.

• Unge Høyre støttet diktatoren, general Francisco Franco, i kampen mot «den røde terror», men skiftet syn på Franco etter andre verdenskrig.

• På grunn av USAs tette bånd til militærjuntaen i Helles slet Høyre med å ta avstand fra det brutale regimet.

• På 1980-tallet ga ledende Høyre-representanter støtte til diktaturer i Latin-Amerika. Daværende utenriksminister Svenn Stray uttalte «at man i noen grad må innrømme USA rett til innblanding i Mellom-Amerika.»

Besøkte Ceausescu • I 1978/79 var daværende Høyre-leder Erling Norvik på besøk i Romania, blant annet på Ceausescus sommerbolig.

• Forløperen for Frp, Anders Langes Parti, støttet apartheidregimet i Sør-Afrika. I Hundeavisen skrev Anders Lange i 1963. «Alle som går inn for sort flertallsstyre i Sør-Afrika er forrædere av den hvite rase».

• Ti år seinere finansierte den sørafrikanske agenten Escel Rhoodie valgkampen til partiet. Hagen som inn som vararepresentant. Da Lange døde i løpet av stortingsperioden, fikk Hagen fast plass. Frp gikk mot flertallsstyre av «hottentotter og buskmenn i Sør-Afrika».

Støttet Pinochet • Frp's utenrikspolitiker i mange år, Fridtjof Frank Gundersen, så på Chiles diktator Augusto Pinochet, som en redningsmann som hindret landet i å bli et marxistisk diktatur etter modell av Cuba.

- Når slike eksempler trekkes fram, pleier høyrepolitikere å svare med at det bare dreier seg om tilfeldige enkelteksempler. Ja vel, men hvorfor åpner de ikke arkivene? De bruker store ressurser på oss og vår historie, men har selv en jobb å gjøre. Jeg vil utfordre høyresida ti å gå kritisk gjennom sin egen historie, sier Solhjell.

Stolt historie Høyre-nestleder Jan Tore Sanner avviser kritikken fra Solhjell.

- Dette høres ut som en tynn suppe. Det kan helt sikkert finnes sitater fra enkeltmedlemmer som har uttalt seg på siden av partiets politikk. Men Høyre har en stolt demokratihistorie. Vi har støttet demokrati og menneskerettigheter uavhengig om det er på den ene eller den andre siden av midtstreken. Bård Vegar Solhjell er hjertelig velkommen til å granske våre arkiver dersom han ønsker det, sier Sanner til Dagbladet

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer