REAGERER: Bjørnar Moxnes, partileder i Rødt, går hardt ut mot Muslim World Leagues pengestøtte til Aamir J. Sheikh (H) og Kjell Mange Bondevik (KrF). Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet

- Viser hykleriet til politiker-eliten

Bjørnar Moxnes (Rødt) og Freddy André Øvstegård (SV) er opprørt etter Dagbladets avsløring av at Norges tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik har fått millionstøtte fra det eksperter sier er en regime-linket organisasjon i Saudi-Arabia.

Publisert
Sist oppdatert
Del artikkel


- Det Dagbladet har avslørt er nok et eksempel på hykleriet til Norges utenrikspolitiske elite når det kommer til menneskerettigheter.

Det sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til Dagbladet.

- På den ene siden snakkes det på inn- og utpust om menneskerettigheter, samtidig som man tar imot millioner fra en organisasjon som av eksperter knyttes til et av verdens mest brutale autoritære regimer.

Moxnes sier han ikke er overrasket.

- Denne regjeringa har, med støtte fra KrF, satt ny norsk rekord i salg av militært utstyr til flere av verdens mest brutale islamistdiktaturer mens de førte krig mot Jemens befolkning og utløste verdens verste humanitære katastrofe. Sånn sett er det dessverre ingen overraskelse at det er en tidligere statsminister for KrF og en Høyre-politiker som har tatt imot milliongaven fra Saudi-Arabia som de til påstår skal gå til freds- og menneskerettighetsarbeid, sier Moxnes.

FIKK PENGER: Aamir Sheikh (H) tok imot pengene fra Muslim World League og leder Mohammad al-Issa (t.h.). Foto: Lars Eivind Bones

Fikk millioner

Dagbladet avslørte tirsdag at tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og hans organisasjon Oslosenteret har fått drøyt 3,2 millioner kroner fra den regimetilknyttede organisasjonen Muslim World League (MWL) i Saudi-Arabia. Pengene ble formidlet via den norske stiftelsen Dialog For Fred - som drives av den profilerte Høyre-politikeren Aamir J. Sheikh.

Bondevik sier han ikke har mottatt penger av MWL, men av Stiftelsen Dialog For Fred. Både Bondevik og Aamir Sheikh sier at Muslim World League er en uavhengig, internasjonal organisasjon som ikke er finansiert av Saudi-Arabia. De viser til Muslim World Leagues leder, Dr. Mohammad Al-Issa, som sier at organisasjonen ikke har blitt støttet av Saudi-Arabia eller andre land de siste fem åra.

Internasjonale eksperter var derimot klare på at Muslim World League er sterkt tilknyttet, og finansiert av, den saudiarabiske staten.

Dagbladet har søkt Bondevik og Sheikh for en kommentar til kritikken som nå kommer.

Forutsigbar

Moxnes sier at den politiske eliten i Norge er veldig forutsigbar når det gjelder menneskerettigheter.

- Land som USA ikke liker skal straffes, gjerne med militær intervensjon eller kvelende sanksjoner som rammer millioner av uskyldige. Mens USA-allierte regimer, som Saudi-Arabia, får privilegert behandling og slipper unna uansett hvor groteske og massive overgrep de begår. Dagbladets avsløring gir et innblikk i hvordan dette hykleriet blir opprettholdt, raser Rødt-lederen.

Han sier Norge – «som en tidligere fredsnasjon» - egentlig har et godt utgangspunkt som bidragsyter for fred og menneskerettigheter internasjonalt.

- Men når vår politiske elite gang på gang setter lojaliteten til USA og pengene fra USA-allierte islamistdiktaturer i Midtøsten over både fred og menneskerettigheter, så blir retorikken om menneskerettigheter til slutt en blodig vits, sier Bjørnar Moxnes.

KLAR BESKJED: Hvis jeg kan gi et vennlig råd så bør de avslutte samarbeidet umiddelbart, sier stortingsrepresentant Freddy André Øvstegård (SV) til Bondevik og Sheikh. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet

- Avslutt samarbeidet

Også Freddy André Øvstegård (SV) - som sitter i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget - er krass i sin kritikk av Kjell Magne Bondevik og Aamir J. Sheikh.

- Bondevik og Sheikhs naivitet i møte med en Saudi-støttet organisasjon som MWL er urovekkende. Hvis jeg kan gi et vennlig råd så bør de avslutte samarbeidet umiddelbart, sier Øvstegård til Dagbladet.

- Hadde norske samfunnstopper mottatt millioner i støtte fra organisasjoner tilknyttet for eksempel det iranske regimet, hadde det vært ramaskrik. Men Saudi-Arabia har et like autoritært og menneskerettighets-fiendtlig regime.