Viser ingen moderasjon

Statsministeren, statsrådene og samtlige stortingsrepresentanter får trolig et lønnshopp på mellom 27000 og 48000 kroner. Samtidig legger regjeringen i morgen fram et av tidenes strammeste budsjett - og maner som vanlig til moderasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag tjener statsministeren 925000 kroner, statsrådene 760000 kroner og stortingsrepresentantene 520000 kroner. Bak lukkede dører - i Stortingets lønnskommisjon - arbeides det imidlertid for å øke lønningene med minimum 5,2 prosent. Det betyr en lønnsøkning på om lag 48000 kroner for statsministeren, 40000 kroner for statsrådene og 27000 kroner for stortingsrepresentantene.

Innstillingen fra Stortingets lønnskommisjon kommer i midten av denne måneden og må vedtas av Stortinget. Vedtaket får tilbakevirkende kraft fra 1. oktober.

- Vi kommer snart med en innstilling til Stortingets presidentskap. Hva den blir, vil jeg ikke kommentere spesifikt, men vårt mandat fra Stortinget er at vi skal følge den generelle lønnsutviklingen, sier leder for Stortingets lønnskommisjon, Agnes Nygaard Haug, til Dagbladet.

Den generelle lønnsøkningen blant resten av arbeidstakerne i Norge er ifølge SSB 5,2 prosent - noe som er i overkant av hva både sentralbanksjef Svein Gjedrem og finansminister Per-Kristian Foss har ønsket seg.

Større økning

Men for politikerne kan økningen sågar vise seg å bli enda større. Nygaard Haug sier at kommisjonen også tar hensyn til hvordan lederlønningene i staten har utviklet seg. Statens personaldirektør, Per Engebretsen, har tidligere i år uttalt at lederne i staten har hatt en lønnsvekst på sju prosent. Det vil i så fall gi Bondevik en årslønn på 990000 kroner og statsrådene hans en lønn på drøyt 810000 kroner.

Lønnsøkningen faller sammen med at regjeringen i morgen legger fram det som trolig er et av tidenes strammeste statsbudsjett. Statsminister Kjell Magne Bondevik har allerede varslet at det vil komme tøffe kutt i en rekke sektorer. Samtidig har en rekke sentrale politikere og arbeidslivets organisasjoner i lengre tid manet til moderasjon for å få ned renta og den stigende arbeidsløsheten.

- Bruk sunn fornuft

Odelstingspresident Ågot Valle (SV) frykter for signaleffekten et lønnshopp til politikerne vil gi.

- Nå må vi politikerne bruke sunn fornuft og stemme mot en lønnsøkning til oss selv. Kommer det en innstilling fra kommisjonen om å øke lønningene, vil jeg ta dette opp både med presidentskapet og i Stortinget, sier Valle til Dagbladet.

Hemmelig

Men lønnskommisjonens leder Agnes Nygaard Haug har verken mottatt signaler fra Stortinget eller presidentskapet om at det er noe ønske om lønnsstopp.

- Nei, jeg har ikke fått noe mandat til å fryse lønningene. Dermed forholder jeg meg til det som er vårt mandat, nemlig å se lønningene deres i lys av hva som har skjedd i samfunnet ellers, sier Agnes Nygaard Haug.

Hvordan kommisjonen nå jobber og hvor mange møter den har hatt, er strengt hemmelig.

- Jeg har ikke lyst til å si noe om det. Det står ikke noe i vårt mandat om at vi må offentliggjøre når vi har møter, eller detaljer om vårt arbeid, sier Haug.

+48 000 KRONER: Både statsminister Kjell Magne Bondevik, statsråder og stortingsrepresentanter får trolig store lønnstillegg i høst. I morgen kommer forslag til statsbudsjett for 2003 som ventes å bli ett av tidenes strammeste.
+40 000 KRONER: Kommunalminister Erna Solberg.