Viser likbilder av mistenkte

Politiet på Bali håper noen kjenner igjen de avrevne hodene til tre mistenkte selvmordsbombere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Indonesiske medier viser i dag fram politiets bilder av de avrevne hodene til tre uidentifiserte menn.

Mennene er mistenkte for ha sprengt seg selv i lufta på tre ulike restauranter på Bali lørdag. Minst 26 mennesker mistet livet i eksplosjonene.


Det er kun de avrevne hodene og føttene som er igjen av mennene - en indikasjon på at de har båret sprengstoff festet til de midtre deler av kroppen, som er blitt sprengt i stykker.

Ifølge antiterror-sjef og general Ansyaad Mbai er de tre hodene bemerkesesverdig lite skadd av eksplosjonene. Bildene viser tydelig at mennene var unge og asiatiske, og etterforskerne håper at avislesere vil gjenkjenne dem, melder nyhetsbyrået AP.

TNT-bomber

På bakgrunn av funn på eksplosjonsstedene mener politiet at bombene var laget av TNT, og at de inneholdt metallbiter for å gjøre mest mulig skade, melder BBC.


Ifølge etterforskerne er det funnet spor etter bombebelter på de tre mennene. Også flere funn tyder på at eksplosivene var festet til mennenes kropper da de gikk av.

- Torsoene deres ble sprengt til alle kanter, sier politisjef Made Mangku Pastika ifølge Reuters.

EKSPLOSJONEN: Et privat videoopptak viser sekundene før og etter at den ene bomba går av. Foto: SCANPIX/EPA
EKSPLOSJONEN: Et privat videoopptak viser sekundene før og etter at den ene bomba går av. Foto: SCANPIX/EPA Vis mer

General Ansyaad Mbai sier til AP at eksplosivene trolig ble utløst med mobiltelefoner.

Gransker video

Politiet skal nå fingranske et videoopptak gjort av en australsk turist inne på restauranten Raja idet den ene bomba gikk av.


Opptaket viser en av de mistenkte selvmordsbomberne idet han går inn i restauranten. Mannen er kledd i svart skjorte og dongeribukse, og blir filmet mens han går innover i lokalet. Få sekunder seinere går eksplosivene av.

Videobildene og levningene av bombemennene kan bli politiets viktigste spor i jakten på bakmennene.

Klappjakt

Indonesisk politi avviser at de tre selvmordsbomberne kan ha operert på egen hånd. De tror at minst tre andre terrorister har bistått under aksjonene, og at de sannsynligvis befinner seg på Bali ennå.

Ingen har så langt tatt på seg skylda for angrepet, men mistanken gikk umiddelbart i retning av Noordin Mohamed Top, alias «pengemannen» og Azahari bin Husin, kjent som «sprengningsmannen».

Begge er fra Malaysia og tilhører den islamistiske terrorgruppa Jemaah Islamiah, som knyttes til al-Qaida. Mennene har vært ettersøkt av indonesisk politi siden 2002, da 202 mennesker ble drept av terrorbomber på Bali.

- Vi vil gjøre en enda større nasjonal innsats for å bekjempe terrorisme, lovet president Susilo Bambang Yudhoyono i går.• Terrorens ansikter

ÅSTED: Røde flagg markerer stedet der den ene bomba gikk av på en strandrestaurant.
KOM HJEM: En australsk turist ble møtt av familien på flyplassen i Sydney i går.
MISTENKT: Bildene fra videoopptaket viser en mann i bakgrunnen som kan være den ene selvmordsbomberen. Mannen er kledd i svart skjorte og olabukse, og er på vei inn i lokalet. Sekunder seinere går bomba av. Foto: SCANPIX