Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sigrid Bonde Tusvik i «The Handmaid's Tale»-demonstrasjon:

- Viser noe så drøyt, som plutselig er en del av ditt eget samfunn i 2019

Stor demonstrasjon mot abortlovgivningen utenfor Slottet.

DEMONSTRERER: Komiker Sigrid Bonde Tusvik demonstrerte da den nye regjeringen ble presentert tirsdag. Video: Ingebjørg Iversen / Dagbladet / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En hel gjeng demonstrerte som The Handmaid's Tale utenfor Slottet da de nye statsrådene ble presentert tirsdag.

Demonstrantene var ikledd røde kapper, slik kvinnene i den populære HBO-serien. Serien handler om et samfunn hvor de få fruktbare kvinnene som er igjen tvinges til å jobbe som fødemaskiner.

Det er særlig KrFs gjennomslag for abortlovgivningen det demonstreres mot. Ifølge politiet i Oslo var det rundt 180 demonstranter.

Blant de mange oppmøtte var komiker og samfunnsdebattant Sigrid Bonde Tusvik.

Les alt om Solbergs historiske flertallsregjering her.

STOR DEMONSTRASJON: Flere demonstrerte utenfor Slottet tirsdag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STOR DEMONSTRASJON: Flere demonstrerte utenfor Slottet tirsdag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Markering mot regjeringa

- Dette er en markering vi gjør mot den nye regjeringa, og denne serien handler nettopp om hva som skjer når ytre krefter får bestemme over kvinners rettigheter, sier Sigrid Bonde Tusvik.

Hun viser til sterke meninger i regjeringen som går på kvinners reproduktive helse og kvinners rettigheter til blant annet tidlig ultralyd.

- Serien handler om knebling av kvinner. Det er merkelig at man må ty til et kostyme fra en serie, som viser noe så drøyt, og som plutselig er en del av ditt eget samfunn i 2019, sier hun.

Bonde Tusvik viser til at det er en merkelig følelse å plutselig savne Knut Arild Hareide som KrF-leder, og viser misnøyde mot Kjell Ingolf Ropstad, som i dag ble utnevnt til barne- og familieminister.

Dette er ikke første gang Sigrid Bonde Tusvik går hardt ut mot Ropstad og regjeringen. Hun har tidligere sagt til Dagbladet at hun mener politikerne nærmest påstår at kvinner står for et sorteringssamfunn og at «vi ramler inn på abortklinikker og dreper barn».

- At kvinner nå må mobilisere og si «nok er nok» synes jeg er ganske utrolig i 2018, sa Bonde Tusvik.

- Det er drøyt med en familieminister som ikke godtar alle familier, sier en annen av demonstrantene.

RASER: Komiker og feminist Sigrid Bonde Tusvik raser mot mulig endring av abortloven. Video: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer

- Stolt over gjennomslagene

- Det har vært sterke reaksjoner fra slottsplassen i dag, hva tenker du om protestene mot deg?

- Det hadde vært gøy om det bare var applaus, men jeg har forståelse for reaksjonene på det vi har skapt. Selv er jeg stolt over det vi har fått gjennomslag for, sier Kjell Ingolf Ropstad.

Han sier han er uenig i at regjeringen er kvinnefiendtlig og viser til at det er fire kvinner som er partiledere.

- Jeg håper jeg får muligheten til å motbevise det. Jeg tenker det er mest naturlig å sikre alle barn en trygg oppvekst.

Hans Fredrik Grøvan i KrF sier at demonstrasjonen ikke er uventet, men viser til at det har vært viktige seire for KrF og at de håper flere ser at dette er med på å sette etiske grenser.

- Det er en vanskelig situasjon for Kjell Ingolf Ropstad, sier Geir Ramnefjell, politisk redaktør i Dagbladet.

- Dette er noe han må svare for de nærmeste dagene. Jeg tror det største problemet for Ropstad at han har kjempet for en upopulær sak.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!