Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Viser politiske muskler

Arnold Schwarzenegger (56) har alt som trengs for å bli guvernør i California : masse dollar og høy Hollywood-faktor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

California risikerer å bli overtatt av en mann som brukte første halvdel av livet på kroppsbygging og den andre halvdelen på å være Hollywood-helt som dreper med bare nevene. Selv om Arnold «Terminator» Schwarzenegger ikke helt har bestemt seg for om han vil stille som republikansk guvernør for den gylne delstaten i vest, vet alle at det har han. Kona og NBC-stjernen Maria Schriver er iallfall sikker.

- Han er ikke hundre prosent klar. Bare 98 prosent klar. Og han vil veldig gjerne gjøre noe for folk, sier hun til ukemagasinet Newsweek.

STINN AV DOLLAR:

Schwarzenegger har snust på guvernørjobben før, men nå er det «showtime» for Arnie. Guvernør Gray Davis kan bli kastet midt i perioden, så tidlig som i oktober. Årsaken er en lov i California som sier at man kan kreve nyvalg hvis 12 prosent av siste valgs velgere krever det. Det er et budsjettunderskudd på 38 milliarder dollar som brukes mot Davis. Og den konservative kongressmannen fra San Diego, Darrel Issa, betaler en dollar til alle som skaffer ham en underskrift. I sin iver etter å kaste Davis står det ikke på penger. Nå har han samlet rundt 900000 underskrifter. Kravet er 897158 underskrifter, ifølge magasinet Time.

LURT Å VÆRE RIK:

Dollar kan være tryllestaven også for muskelbunten fra Østerrike. Vanligvis bruker guvernørkandidatene flere år og millioner av dollar på å markedsføre seg. Mer enn 95 prosent av tida brukes til å samle inn penger til valgkampen, skriver avisa Christian Science Monitor og fortsetter:

- Hvis det blir nyvalg denne høsten, eller i mars 2004, ville det være gull verdt for en rik og velkjent person som Schwarzenegger.

På så kort tid vil ikke velgerne få tid til å huske om kandidatene har tabbet seg ut. Det ville gagne en politisk nybegynner som Schwarzenegger. Eksperter sier til avisa at en guvernørkandidat egentlig ikke trenger å si så mye klokt nå for tida. Har man en kandidat som Ronald Reagan eller George W. Bush, trenger de ikke vite så mye om politisk styre og stell. Kandidaten leser fra manus og poserer. Resten overlates til spesialistene de har samlet rundt seg.

Så alt skulle være duket for Arnie denne gangen.

«HEMMELIG» VALGKAMP:

«NO PROBLEMO», «Hasta la Vista, Baby» og «I'll be back» er Schwarzeneggers stjernereplikker som alle kjenner. De mange spansktalende velgerne i California synes kanskje det er stilig med litt spansk. The New York Times skriver muntert at filmene til Arnie kan sees på som en hemmelig valgkamp gjennom mange år. Og at alle som har kjøpt billett har bidratt til valgkampen.

Actionfilmene legger vekt på hans lederegenskaper, hans få komedier viser den varme og omsorgsfulle Arnie. Men fra «Predator» via «Conan» til «Terminator» er det først og fremst håndfast makt som teller.

Noe mindre pyrotekniske virkemidler kan man nok ønske seg i Sacramento, hvor Californias guvernør holder til. Det samme gjelder bruken av naken vold og brutal muskelmakt. Og filmen hans med den nesten profetiske tittelen «Running Man» har en replikk som kan tolkes som at det her dreier seg om mer en snakk:

«Jeg driver ikke med politikk. Jeg driver med overlevelsesteknikk.»

DIGER MUSKELMANN:

Han ble født i Graz i 1947. Faren var politimann og hadde ei fortid som nazist. Arnold dro til New York tidlig på 70-tallet hvor han skaffet seg en karriere som kroppsbygger. Seks Mr. Olympia-seirer fikk han med seg, mens han tok en businessutdannelse, investerte i eiendom og solgte filmer og bøker om kroppsbygging. En av filmene, 1977-dokumentaren «Pumping Iron», brakte Schwarzenegger til Hollywood. Sin første storrolle fikk han først i 1984 - i «Terminator».

LIBERAL REPUBLIKANER:

I 1986 giftet han seg med Maria Schriver, som tilhører Kennedy-klanen. De har fire barn sammen. Og selv om familien ofte er sammen med den demokratiske Kennedy-klanen, er det republikaner Arnold er.

Han har støttet Bush-familien helt siden Bill Clinton feide Bush senior ut av Det hvite hus. Men i motsetning til George W. er Arnold en liberal republikaner som støtter sosiale reformer Bush junior fnyser av. Han har røykt marihuana, og i motsetning til Clinton innrømmer han å ha inhalert.

Så får vi se om et bredt østerriksk glis fra Hollywood skal overta styre og stell i en amerikansk delstat som har verdens sjette største økonomi.

Hasta la vista, baby.

EKTEFELLER: Arnold Schwarzenegger er gift med Maria Schriver, TV-stjerne fra Kennedy-klanen.