Viser vei for landbruket

Statsrådene Torild Skogsholm og Lars Sponheim mener nye skilt for gardsmat skal hjelpe Bygde-Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TØRVIKBYGD I HARDANGER (Dagbladet): Landbruksministeren legger ikke skjul på at han ergrer seg svært over kritikerne av WTO-avtalen, folk i Bondelaget og forskermiljøer, som etter hans mening ikke har forstått hva som er oppnådd i Genève - og ikke minst hva som gjenstår å forhandle om.

I går inviterte statsrådene Sponheim og Skogsholm til garden Aase, til Berit Ophus og Lars Tyssebotn. På den lille garden oppe i fjellsida har de skapt et livsgrunnlag med geit, sau, ysting av ost og produksjon av spekemat.

Skiltene fjernes

-  Vårt problem har vært å få fortalt folk om hva vi har her oppe. Når vi har satt opp skilt nede ved veien, har veimyndighetene fjernet dem. Jeg tror de har tatt bort rundt 200 skilt i løpet av de 30 åra jeg har holdt på her og på Kvamskogen, sier Lars Tyssebotn.

-  Regelverket har vært for strengt. Det skal det bli slutt på. Fra neste sommer skal vi ha satt opp skilt med brun bunn som viser vei til gardsmat, turisme og andre produkter. Det er et viktig tiltak for bosetting og mangfold i Bygde-Norge, sier Torild Skogsholm.

-  19 000 årsverk i Norge driver annen næringsvirksomhet enn tradisjonelt landbruk på gardene sine. Det er et vekstområde som gjør at folk kan bli i bygdene i stedet for å reise til byen, sier Sponheim.

Amerikansk støtte

Han vil ikke være med på at annen virksomhet skal redde det norske kulturlandskapet aleine når WTO-forhandlingene er avsluttet.

-  Det er foreløpig ikke mye å frykte. Vi har fått en tilpasset avtale for våre behov, støttet blant annet av amerikanerne. De forskjellige støtteordningene vil til sammen sørge for at vi kan beholde den landbruksstøtten vi har i dag, sier landbruksminister Sponheim.

OPTIMISTENE: Lars Sponheim og Torild Skogsholm lover at gardbruker Lars Tyssebotn skal få skilt som viser vei til gardsmaten han vil selge.