Vises offentlig for første gang på tre år

Den vanntorturerte «terrormesterhjernen» Khalid Sheikh Mohammed stilles for militærdomstol ved Guantánamo i dag.

I RETTEN:  Arkitekten bak 11. september, Khalid Sheikh Mohammed, blir med fire medtiltalte stilt for retten i dag. Fangevokterne har sett til ham annenhvert minutt i fengselet. Foto: AFP PHOTO /HO / FILES
I RETTEN: Arkitekten bak 11. september, Khalid Sheikh Mohammed, blir med fire medtiltalte stilt for retten i dag. Fangevokterne har sett til ham annenhvert minutt i fengselet. Foto: AFP PHOTO /HO / FILESVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag blir Khalid Sheikh Mohammed og fire medtiltalte, med tilknytning til terrororganisasjonen al-Qaida, stilt for en militærdomstol på Guantánamo Bay på Cuba. Mohammed har tidligere erkjent at han er arkiteten bak terrorangrepet på USA 11. september 2001, og kalt seg «terrorens mesterhjerne».

Alle fem risikerer sjøl dødsstraff for anklagene om å ha drept 2976 personer.

«Jeg var operativt ansvarlig for Osama bin Laden for organisering, planlegging, oppfølging og gjennomføring av 11. september-operasjonen» skal Mohammed ha forklart til den amerikanske etterretningstjenesten.

De fem terrortiltalte, som holdes i den beryktede fangeleiren Guantánamo Bay på Cuba, har alle erkjent at de er skyldige, og har sagt at de er forberedt på å bli dømt til dødsstraff.

Det er første gang på tre år at fangene blir vist offentlig, og ifølge Al Jazeera er det ventet at rettsprosessen vil ta flere år.

Forbyr tortursamtaler Obama-regjeringen og Kongressen har vedtatt nye regler som forbyr bruk av innrømmelser som har kommet etter tortur.

CIAs direktør, Michael Hayden, har tidligere forklart at den amerikanske etterretningstjenesten har brukt vanntortur, eller waterboarding, på tre terrormistenkte mellom 2002 og 2003, og ifølge AP har Khalid Sheikh Mohammed blitt utsatt for dette 183 ganger.

Ved vanntortur bindes personen fast mens man heller vann over en klut som er lagt over ansiktet. Det gir personen følelsen av å bli kvalt ved drukning. 

Vanntortur har vært forbudt i det amerikanske forsvaret siden 2006, men ikke i etterretningstjenesten.

Mislyktes i overføring Obama har lenge forsøkt å få flere av de terrortiltalte overført til amerikanske fengsler slik at de kan bli stilt for amerikanske, sivile domstoler, men flere republikanere og også demokrater i Kongressen har motsatt seg dette.

Flere har ønsket å ha rettssaken på Ground Zero i New York, hvor de to tårnene opprinnelig sto, men på grunn av sikkerhetsmessige årsaker ble det flyttet til Cuba.

Myndighetene i New York mente det ville bli for dyrt å sikre området, og kongressen forbød deretter å overføre fanger fra Guantanamo til USA.

Borgerrettighetsorganisasjonen American Civil Liberties Union har fordømt avgjørelsen om at de tiltalte skal stilles for en militærdomstol.

Ventet pårørende Det er ventet at mange av de pårørende til de omkomne vil møte i retten. Cliff Russell mistet broren og brannmannen Stephen, som døde i World Trade Center, ifølge den danske avisa Politiken. Han mener terroristene burde dømmes til dødsstraff.

- Det er ikke fordi jeg ser fram til å se dem dø. Det er ingen nytelse forbundet med det. Men det de har gjort er det vemmeligste, fryktligste og mest hatefulle jeg kan tenke meg.

— Jeg er sikker på at retten vil være rettferdige og ærlige, sier general Mark Martins til AP.

Fanget i 2003 Khalid Sheikh Mohammed ble fanget i Pakistan av amerikanske styrker for ni år siden, og har i tillegg til å ha blitt holdt i Guantánamofengselet, blitt holdt i andre amerikanske, hemmelige fengsler rundt om i verden.

Tiltalen hevder at de fem tiltalte, Waleed bin Attash, Ramzi Binalshibh, Ali Abd al-Aziz Ali og Mustafa Ahmad al-Hawsawi og Khalid Sheikh Mohammed er skyldige i å ha planlagt og gjennomført angrepene 11. september 2001 i New York, Washington D.C. og Shanksville, Pennsylvania, som resulterte i at 2976 personer mistet livet, heter det i en uttalelse fra forsvarsdepartementet.

VANNTORTURERT:  CIAs direktør, Michael Hayden, har tidligere forklart at den amerikanske etterretningstjenesten har brukt vanntortur, eller waterboarding, på tre terrormistenkte mellom 2002 og 2003, og ifølge AP har Khalid Sheikh Mohammed blitt utsatt for dette 183 ganger. Foto: REUTERS / Courtesy U.S. News & World Report
VANNTORTURERT: CIAs direktør, Michael Hayden, har tidligere forklart at den amerikanske etterretningstjenesten har brukt vanntortur, eller waterboarding, på tre terrormistenkte mellom 2002 og 2003, og ifølge AP har Khalid Sheikh Mohammed blitt utsatt for dette 183 ganger. Foto: REUTERS / Courtesy U.S. News & World Report Vis mer