Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Visjon Norge-redaktør raser og vil anmelde brev til politiet: - Dette er bare løgn og fanteri

- Tragisk at folk skriver slikt uten å tenke på Jans familie, sier Sten Klevås-Olsen til Dagbladet.

FALSK: Visjon Norge sier at innholdet i brevet som mandag ble delt på sosiale medier er falskt, og at de ikke kommuniserer slik med sine seere. Med brevet, som flere skal ha fått i posten, var det også en medfølgende giro på 10 000 kroner. Kontonummeret på giroen tilhører TV-kanalen. Skjermdump: Facebook
FALSK: Visjon Norge sier at innholdet i brevet som mandag ble delt på sosiale medier er falskt, og at de ikke kommuniserer slik med sine seere. Med brevet, som flere skal ha fått i posten, var det også en medfølgende giro på 10 000 kroner. Kontonummeret på giroen tilhører TV-kanalen. Skjermdump: Facebook Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): NRK kunne i oktober avsløre hvordan den kristne TV-kanalen Visjon Norge og deres TV-pastor Jan Hanvold over 15 år har samlet inn over én milliard kroner.

Kjendispredikanten har også bygget opp en betydelig eiendomsformue i form av virket som TV-pastor, asvlørte NRK i dokumentaren «Pengepredikanten»

Den kristne kanalen og Hanvold har vært i hardt vær i etterkant av dokumentaren, som blant annet avslørte at minstepensjonister og uføretrygdede er de største giverne.

Nettavisen skrev i fjor at kanalen også sendte ut håndskrevne brev signert Jan Hanvold, der de ba om 3000 kroner for at kanalen skulle unngå konkurs. I oktober i år ble også brev som tilsynelatende kom fra Visjon Norge debattert og delt på sosiale medier.

Falske brev

I brevet hevdes det at TV-kanalen har sjekket privatøkonomien til potensielle givere, og at de kan ta opp lån for å gi gave på 250 000 kroner. Brevet var imidlertid falskt, skriver Vårt Land.

Denne uka har det igjen dukket opp brev der avsender utgis for å være Visjon Norge, der kanalen ber om 10 000 kroner.

TV-PREDIKANT: Jan Hanvold. Foto: Visjon Norge
TV-PREDIKANT: Jan Hanvold. Foto: Visjon Norge Vis mer

Brevet kommer imidlertid ikke fra kanalen, følge redaktør for TV-kanalen, Sten Klevås-Olsen, som står som avsender av brevet.

- Dette har ingen snev av virkelighet. Alt er tatt rett ut av løse lufta, og det er ikke vi som står bak dette brevet. Dette er helt galskap, sier Klevås-Olsen til Dagbladet på telefon fra Tenerife.

Han ble kjent med brevet mandag, etter å ha fått inn flere tips.

- Vi har fått hundrevis av meldinger av folk som forstår at det bare tull. Samtidig har vi fått kopier eller bilder av åtte-ti forskjellige i dag, så det kan være ganske mange brev som er blitt sendt. Det er tydelig at flere av dem det er sendt til mennesker som kanskje har kritisert Hanvold, sier han.

I brevet er det stygge påstander om Jan Hanvolds privatliv og hans familie.

- Jeg syns det er tragisk at folk skriver slikt uten å tenke på Jans familie. Det syns jeg er det verste. Jeg har snakket med ham, og han synes selvsagt dette er leit. Det har vært mye i det siste og mange som angriper ham, sier Klevås-Olsen.

Forstår kritikken

Klevås-Olsen sier han håper ingen har latt seg lure av brevet.

- Hvis noen har gjort det og sender penger på bakgrunn av dette, vil vi ta kontakt med dem. Vi må si fra at dette ikke har noe med sannheten å gjøre, sier han.

- Dere er jo kjent for en relativt aggressiv innsamlingsstrategi. Tror du det kan ha gjøre at folk tror på det?

REDAKTØR: Sten Klevås-Olsen forstår at folk kan kritisere Visjon Norge for innsamlingsstrategien til TV-kanalen, men er rystet over brevet som nå spres. Foto: Privat     
REDAKTØR: Sten Klevås-Olsen forstår at folk kan kritisere Visjon Norge for innsamlingsstrategien til TV-kanalen, men er rystet over brevet som nå spres. Foto: Privat      Vis mer

- Nei. Men jeg forstår at folk kritiserer og angriper innsamlingsstrategien. Som sagt er det tragisk med alle løgnene som framsettes her, sier han.

Det er ikke første gang falske Visjon Norge-brev er i omløp. Klevås-Olsen sier de har fått inn flere tips om hvem som kan stå bak, og at de kommer til å anmelde brevene - slik de også har gjort tidligere.

- De anmeldelsene har ikke ført fram til noe, men vi syns det er riktig, sier han.

Klevås-Olsen skrev følgende på Facebook mandag:

«Jeg har blitt informert om at jeg skulle ha skrevet et brev fra Visjon Norge med oppfordring om å gi 10 000,- . Dette er bare løgn og fanteri. Jeg har aldri skrevet et slikt brev og vil anmelde det til politiet.»

Debattert på Hanvold-side

Brevet er blitt delt på sosiale medier, Dagbladet har sjekket kontonummeret på giroen som er blitt sendt ut, og kontoen tilhører Tv Visjon Norge AS.

To av personene NRK har snakket med - som har mottatt brevet - har aldri donert penger til kanalen. Begge har imidlertid kommentert innlegg på TV-pastor Jan Hanvolds Facebook-side.

TV-kanalen skriver i en uttalelse på sine Facebook-sider at påstandene som framsettes om Jan Hanvold i brevet, er falske.

«Nok en gang har vi blitt utsatt for en svertekampanje i form av falske brev som har Visjon Norge som avsender. Her blir det fremsatt falske påstander om Jan Hanvold, og det blir krevd et større pengebeløp. Dette brevet er ikke fra oss, og det er ikke slik vi kommuniserer med våre seere.

Har du mottatt et slikt brev oppfordrer vi til å ta kontakt med oss slik at vi kan få en oversikt over omfanget» skriver kanalen på sine Facebook-sider tirsdag kveld.

Kritikk

Jan Hanvold selv har avvist dokumentaren «Pengepredikanten» som løgn, og flere klaget programmet inn til kringkastingsrådet. Rådet roste imidlertid programmet.

Hanvold hevdet han hadde fått drapstrusler etter programmet.

«Når brennpunkt sprer direkte løgner og fremstiller meg og Visjon Norge, som mer eller mindre svindlere. Fyrer dette opp under, etter å skape et kollektiv hat. Dette gjelder ikke bare meg, men også vår trofaste og lojale stab på 60 stykker, med familie. Sammen med Brennpunkt, er også avisen Dagen og Vårt Land de fremste i hetsingen av meg. Slik at jeg nå har fått konkrete drapstrusler imot meg ...»

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!