Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Visjoner uten planer

USAs utenriksminister Colin Powell avslørte ingen nye planer for hvordan USA vil løse konflikten i Midtøsten, da han presenterte president George W. Bushs utenrikspolitiske visjoner i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sharon hyller Powells tale

Powell sa at USA har en visjon om et nytt Midtøsten, der Israel kan leve side om side med en ny palestinsk stat, men han røpet ikke hvordan dette skal skje i praksis, da han entret talerstolen på et universitet i Kentucky.

Israelske og palestinske ledere sa at de var tilfredse med talen, men kunne ikke sette fingeren på noe som kan bane veien for et gjennombrudd i den fastlåste konflikten.

I september ble det sagt i Washington at Powell ruget på en helt ny plan for Midtøsten, men at han måtte utsette den på grunn av terroristangrepene mot USA. Forventningene til den forsinkede talen ble skrudd kraftig ned i helga, da Powell selv gjorde det klart at han ikke ville komme med noen revolusjonerende nye tiltak.

President George W. Bush har ikke engasjert seg i Midtøsten på samme måte som sine forgjengere, og Powells tale bærer bud om at Midtøsten også i tiden framover vil komme i skyggen av amerikanernes egen krig mot terrorisme.

Nærmere 900 mennesker er drept i Midtøsten det siste året, de fleste palestinere. Bush ville under FNs generaldebatt i forrige uke ikke møte palestinernes leder Yasser Arafat, og Powell kom med alt annet enn løfter til palestinerne.

- Kampen mot terrorismen fortsetter, enten det er fred i Midtøsten eller ikke, sa han.

- Uansett hva som er kilden til palestinernes frustrasjon og sinne under okkupasjonen, har intifadaen kjørt seg fast i den selvødeleggende volden og terroren som rettes mot Israel, påpekte han.

- Palestinerne må forstå at de ikke blir hørt, og langt mindre vinner gehør, gjennom voldshandlinger, uansett hvor legitime krav de kommer med, sa Powell.

- Terrorismen og volden må stanses, og den må stanses nå, påpekt e han.

Etter 11. september har arabiske og muslimske land håpet at USA ville imøtekomme palestinernes krav om at USA må bruke sin innflytelse til å gjøre slutt på den israelske okkupasjonen.

Powell kom ikke med noen nye løfter, verken til palestinere eller israelere, men han gjentok at de israelske styrkene må trekke seg ut av palestinske byer som ble delvis okkupert på nytt tidligere i høst. Han gjentok også det gamle kravet om at Israel må stanse byggingen av nye bosettinger og lette restriksjonene som gjør det umulig for den palestinske befolkningen å bevege seg fritt mellom sine små enklaver på Vestbredden.

Powell lovet at USA vil engasjere seg i konflikten, og opplyste at han vil sende William Burns, viseminister for Midtøsten-saker i utenriksdepartementet, til regionen. I tillegg utnevnte han Anthony Zinny, en tidligere general, til sin spesialrådgiver i Midtøsten-saker.

Powell sa i talen at president Bushs visjon for regionen er at en israelsk og palestinsk stat skal eksistere side om side, med samme rett til sikkerhet, materielle goder og religionsfrihet. Han gjentok at Mitchell-planen er grunnlaget for en løsning. Planen krever våpenhvile, en seks ukers avkjølingsperiode og stans i den jødiske bosettingen, før politiske samtaler kan komme i gang.

Palestinernes sjefsforhandler, Zaeb Erakat, sa i en umiddelbar kommentar på CNN at han satte pris på Powells forsøk, men sa han hadde ventet at utenriksministeren hadde bedt partene møtes umiddelbart.

- Vi har allerede erkjent den israelske statens rett til å eksistere. La oss møtes ved forhandlingsbordet allerede i kveld, og sette alle krav til side, sa han, og siktet blant annet til Sharons krav om sju dagers fullstendig våpenhvile.

Sharons pressetalsmann Raanan Gissin sa på sin side at det ikke har vært en eneste dag med fred.

- Jeg snakker ikke om sju dager eller flere dager. Det har ikke vært en eneste dag med fred. Dere sender selvmordsbombere inn i landsbyene våre. Dere må vise oss at dere er villige til å få en slutt på dette. Det er deres ansvar, sa han.

(NTB-Anne Ånstad)

- STANS TERROREN: Colin Powell ber palestinerne stanse all vold.Foto: SCANPIX/EPA
Hele Norges coronakart