Av børs:  En rekke IT-selskaper har gått av børs de siste ti årene. Best har det gått for Visma. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Av børs: En rekke IT-selskaper har gått av børs de siste ti årene. Best har det gått for Visma. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Visma best utenfor børs

De ti siste årene har 30 IT-selskaper forlatt Oslo Børs. Flere leverer svært overbevisende teknologi og tall utenfor børsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Evry, Eltek og Vizrt er på full fart bort fra Oslo Børs, og med dem forsvinner IT-selskaper med en samlet markedsverdi på nesten 11 milliarder kroner, ifølge Finansavisen.

Fra 2005 og frem til i dag er det blitt solgt børsnoterte IT-selskaper for 62 milliarder kroner i Norge. Mange av selskapene har gjort det skarpt på egenhånd eller under vingene til selskaper som Microsoft, Ericsson og Cisco.

Salget av videokonferanseselskapet Tandberg til nesten 19 milliarder kroner er det desidert største oppkjøpet av et IT-selskap på Oslo Børs, mens Visma er blitt høyere priset etter at et tredje PE-fond kom inn på eiersiden i 2014.

Visma vinner Det er trolig Visma, med Øystein Moan i førersetet, som har hatt størst suksess utenfor børs de siste ti årene, ihvertfall om man ser på verdistigning og finansielle tall, skriver Finansavisen.

Etter at HG kjøpte selskapet for 4,3 milliarder kroner og tok det av børs, har PE-fondene KKR og Cinven i to separate omganger kommet inn på eiersiden og sendt verdien av Visma opp til 11 milliarder kroner i 2011 og videre til 21 milliarder kroner i 2014.

- Var dere undervurdert da dere ble tatt av børs?

- Det synes vi nok selv den gangen, men det gjør vel alle som sitter i den posisjonen, sier Moan til Finansavisen.

- PE-fond på begge sider av Atlanterhavet så derimot tidlig at det var store forskjeller i prisingen av europeiske programvareselskaper og amerikanske, så derfor har eierne sett en sterk verdiutvikling.

Med tre krevende, internasjonale investorer i ryggen, som igjen har syndikert rundt 40 prosent av aksjene til blant annet statlige og private pensjonsfond, er det ikke store forskjeller fra å være børsnotert for Visma, skriver Finansavisen.

- Før brukte jeg nok omtrent halvparten av tiden på børsrelaterte ting, nå blir det mer tid til å utvikle organisasjonen, til langsiktig og strategisk arbeid og kundevekst, sier Moan og fortsetter:

- Ellers driver vi stort sett som før, det vil si vekst, oppkjøp og ekspansjon.

Det som har lokket internasjonale spillere til det norske IT-selskapet er blant annet høy og forutsigbar inntektsstrøm skapt av Vismas abonnementsmodell.

msetningen har ifølge Finansavisen økt fra 2,3 milliarder kroner i 2006 til 7,1 milliarder i fjor, noe som tilsvarer en årlig veksttakt på 15 prosent. Samtidig har EBITDA i samme periode økt fra 305 millioner kroner til 1,5 milliarder og driftsmarginen er økt fra 13 til 21 prosent.

Siden børsexiten har Visma gjort 75 oppkjøp, inkludert Mamut som ble kjøpt for 770 millioner kroner i 2011.

- Jeg er helt sikker på at vi ikke ville klart den utviklingen på børs, sier Moan.

Flere nyheter? EVRY får fornyet tillit
Tar med to årslønner fra Evry
Han blir ny Evry-sjef etter Terje Mjøs