Politikervaksinen

Visste at Høie nektet

Da statsministeren fortalte landet at politikerne skulle skyves fram i vaksinekøen, hadde Bent Høie allerede fortalt henne at han kom til å nekte.

VAKSINEKØEN: Helseminister Bent Høie har takket nei til å komme fram i vaksinekøen. Reporter: Kjetil Kjær Andersland. Video: Jenny Emilie Aas Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Erna Solberg fortalte landet at politikerne skulle skyves fram i vaksinekøen, så visste hun at Bent Høie (H) kom til å nekte.

Det forteller kilder tett på regjeringen til Dagbladet, før Bent Høie seinere bekreftet dette.

- Det er riktig at jeg orienterte Erna om mitt syn før pressekonferansen fredag, sier han.

- Når da?

- Det ønsker jeg ikke å si noe om, svarer Høie.

Diskusjon på lukket møte

Dagbladet kunne tidligere i dag fortelle om møtet der regjeringen først ble orientert om innføringen av politikervaksinen.

Beslutningen om å gi 500 kontroversielle coronavaksiner til politikerne ble først drøftet på et møte i regjeringens covid-19-utvalg (RCU) i forrige uke.

Kilder Dagbladet har snakket med forteller at de aller fleste regjeringsmedlemmene kom med tydelige innsigelser til at politikerne skulle få «snike i køen». Det var klare betenkeligheter fra regjeringens medlemmer i møtet, etter det Dagbladet forstår.

Justisminister Monica Mæland forsvarer helseminister Bent Høies avgjørelse om ikke å takke ja til å snike i vaksinekøen. Reporter: Kjetil Kjær Andersland. Video: Jenny Emilie Aas Vis mer

- Alle regjeringsmedlemmene snakket om farene for hvordan dette kom til å se ut, sier én som var på møtet til Dagbladet.

Likevel ble det til slutt fattet enighet om at det var riktig å flytte politikerne fram i vaksinekøen. Den enigheten var total, blir Dagbladet fortalt - alle var enige.

Regjeringen besluttet at tiden nå var moden for å verne politikere fra eventuell smitte. Begrunnelsen var at politikerne er kritisk personell, og avgjørende for at samfunnet går rundt.

- Høie var enig

Enigheten man fant fram til inkluderte Bent Høie, selv om han kom til å nekte å la seg prioritere i vaksinekø kort tid seinere.

- Jeg oppfatter at det var full enighet i regjeringen om at dette var det riktige å gjøre, sier kunnskapsminister Guri Melby til Dagbladet.

- Var Bent Høie enig?

- Jeg oppfatter at vi hadde en enighet om dette, gjentar Venstre-lederen.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) er den mest profilerte politikeren som likevel har valgt å takke nei til denne stortingsvaksinen. Han ønsket å bli stående i vaksinekøen i hjemkommunen Stavanger.

Uro i Ap

Høie var prinsipielt enig beslutningen da den ble fattet bak lukkede dører, men ville altså ikke følge regjeringens råd selv.

Flere partiledere i opposisjonen har valgt å takke nei til å bli flyttet fram i vaksinekøen, og enkelte har også refset regjeringen kraftig for å velge å prioritere politikerne nå.

Og som Dagbladet avslørte i går, var det uro i Arbeiderpartiet fordi partiet dobbelkommuniserte rundt saken, ifølge kilder. Samtidig som helsepolitikerne i partiet oppfordret til å takke ja til regjeringens tilbud, gikk blant andre stortingsrepresentantene Torstein Tvedt Solberg (Ap) og Lene Vågslid (Ap) ut og nektet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer