Visste at Thommessen ville gi seg

Før Lars Sponheim dro til India, informerte han Olaf H. Thommessen om at han ville ta gjenvalg som Venstre-leder. Ifølge Sponheim svarte Thommessen at han da ikke ville stille.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kirsten Karlsen

Sponheim ble derfor ikke overrasket da Thommessen i går kveld erklærte at han ikke er lederkandidat på Venstres landsmøte.

- Dette sa han til meg da jeg orienterte ham om min beslutning om å ta gjenvalg, og det gjorde jeg før jeg dro til India. Derfor var jeg litt undrende over hans manglende klare tale fredag, sier Sponheim på telefonen fra Ulvik.

Under sterkt press

Thommessen avviser at han har vært uklar, og vil ikke tidfeste når han tok sin beslutning.

- Man kan sikkert diskutere hva som hadde vært det riktigste tidspunktet for å si ifra. Men jeg har forsøkt å ivareta en balanse mellom hensynet til valgkomiteens og organisasjonens handlingsrom og Lars' mulighet til å snakke med valgkomiteen, sier Thommessen.

- Dessuten skal man være klar over at jeg har vært utsatt for et betydelig press for å ta en kampvotering.

- Men etter at Lars offentliggjorde sin beslutning i går, er det uansvarlig å føre partiet ut i en personstrid, sier han.

Mange er skuffet

Fylkesledere i Venstre som har lagt press på Thommessen for å få ham til å stille som lederkandidat, er skuffet over at han kaster inn håndkleet allerede nå.

- Det var dumt. Jeg er skuffet. Jeg hadde håpt at han i hvert fall hadde ventet med å bestemme seg til valgkomiteen hadde gitt sin innstilling, sier Venstres fylkesleder i Troms, Jan Fjellstad.

Nå håper Fjellstad at Thommessen får en plass i partiledelsen, og at han kan jobbe for partiet ved siden av firmaet han driver.

- Savnet av en person som pleier organisasjonen er hovedårsak til debatten og misnøyen med Sponheim, som har vært mer statsråd enn partileder, sier Fjellstad. Han ser fram til å få besøk av Sponheim på fylkesårsmøtet i partiet siste helga i januar.

Thommessen på vent?

- Men nå tyder vel alt på at Thommessen tar over om to år?

- Man skal aldri spå om framtida, og særlig ikke i Venstre, sier Fjellstad med en latter.

Thommessen sier han nå er opptatt av å samle og forene alle gode krefter i partiet til å arbeide for et godt valg i 2005. Om den sterke støtten fra fylkeslederne sier han:

- Jeg setter stor pris på deres støtte, men langt de fleste av dem er også opptatt av å unngå lederstrid. Jeg håper at jeg også i framtida får støtte fra fylkene, slik at jeg får tid til å lære meg mer av det politiske håndverket.

Han avviser at han har spesielle krav som motytelse mot at han ikke utfordrer Sponheim: - Men en posisjon hvor man har innflytelse er noe enhver politiker trakter etter, sier Thommessen.

Vil ta seg sammen

Hjemme i Ulvik svarer Lars Sponheim slik på spørsmålet om han nå føler lettelse etter Thommessens klare beskjed: - Jeg er veldig trygg på den beslutningen jeg har tatt, og er overbevist om at den er riktig. Men jeg er også veldig opptatt av å ha en så glimrende politiker med et så stort potensial som Olaf Thommessen med på laget videre.

- Men hvordan skal du vinne fylkesledernes hjerter?

- Jeg skal prøve å bli en bedre leder.

- ...hvordan?

- Med åra er jeg blitt en politiker som har senket skuldrene og ikke lenger har behov for å vinne alle slag, både store og små. Nå skal jeg reise rundt på flere fylkesårsmøter og besøke organisasjonen både før og etter landsmøtet, sier Sponheim.

Var forberedt

Leder i Venstres valgkomité, Markus Sørensen, sier at Thommessens beslutning gjør valgkomiteens arbeid enklere. Beslutningen kom ikke overraskende på ham.

- Den var ventet, og den kom nok heller ikke uventet for alle som kjenner Olaf og hans ansvarlighet, sier Sørensen.

Valgkomiteen tar ifølge Sørensen sikte på å møtes i slutten av uka, og han regner med at komiteen da vil sluttføre sitt oppdrag og komme med et samlet forslag på ny ledertrio, nytt sentralstyre og kandidater som skal direktevelges til landsstyret.

Se også side 3

EN LETTET MANN: Olaf H. Thommessen bekrefter at han har vært utsatt for et betydelig press fra fylkene om å stille som motkandidat til Lars Sponheim som Venstre-leder. Men i går var han lettet og glad etter å ha sagt ifra om at han ikke er kandidat.
VAR ORIENTERT: Da Lars Sponheim kom hjem til Norge i forgårs, hadde han lenge visst at Olaf H. Thommessen ikke ville utfordre ham som lederkandidat.