USA:

- Visste det kunne skje igjen

Én politibetjent er død og én skadd etter at en mann kjørte inn i barrikadene som er satt opp utenfor Kongressen i USA. Det skjer bare få måneder etter at en mobb stormet bygningen i januar.

DØDE: Rundt klokka 13.00 fredag, lokal tid, kjørte en person inn i et barrikadert område rundt kongressbygningen på Capitol Hill i Washington D.C.. Én politibetjent og den antatte gjerningspersonen mistet livet. Video: AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I januar tok en folkemengde seg inn i kongressbygningen i Capitol Hill i Washington. Over 50 politifolk ble skadd, flere ble innlagt på sykehus og totalt fem personer døde som følge av stormingen.

Langfredag er kongressbygningen i lockdown etter en ny «sikkerhetshendelse».

To politifolk ble påkjørt 91 meter fra inngangen til senatet i Kongressen. Begge ble fraktet til sykehus, og én av dem, betjent William Evans, døde av skadene.

- Det er med dyp sorg at jeg deler nyheten om at betjent William 'Billy' Evans gikk bort i ettermiddag etter skadene han pådro seg i angrepet, skriver sjefen for kongresspolitiet Yogananda Pittman i en pressemelding fredag kveld. Evans har jobbet i kongresspolitiet i 18 år.

Pittman sier at sjåføren kom ut av bilen med kniv og rakk å knivstikke en av politibetjentene før politiet løsnet skudd mot vedkommende. Sjåføren døde senere av skadene.

DØDE: Det var William "Billy" Evans som døde etter angrepet utenfor Kongressen. Foto: U.S Capitol Police
DØDE: Det var William "Billy" Evans som døde etter angrepet utenfor Kongressen. Foto: U.S Capitol Police Vis mer

- Visste det kunne skje igjen

Forsker ved Norwegian Research Centre (Norce) og USA-ekspert Hilmar Mjelde forteller til Dagbladet at sikkerheten rundt Capitol Hill ble styrket etter angrepet tidligere i vinter.

- Det har vært stort fokus på faren for nye angrep helt siden 6. januar, både fra politikere, politi og sikkerhetsmyndighetenes side. Man visste det kunne skje igjen, enten i hovedstaden eller rettet mot delstatsmyndighetene, sier han.

FORSVARET I GATENE: Hundrevis av soldater ble sendt ut i gatene i etterkant av hendelsen. Foto: Tom Brenner / Reuters / NTB
FORSVARET I GATENE: Hundrevis av soldater ble sendt ut i gatene i etterkant av hendelsen. Foto: Tom Brenner / Reuters / NTB Vis mer

Myndighetene begynte arbeidet med å fjerne sperringene rundt bygningen tidligere denne uka, etter å ha fulgt situasjonen nøye de siste månedene.

- Nå blir det trolig en ny debatt om sikkerhetsoppbudet i hovedstaden, sier Mjelde og legger til:

- Men det er fortsatt en bred politisk konsensus om at Kongressen ikke skal voktes som den grønne sonen i Bagdad. Det er symbolsk viktig i et demokrati at de politiske institusjonene er nokså åpne for allmennheten.

KRASJET: Politiet undersøker en blå sudan etter at den kjørte ned to politifolk og krasjet i en av sikkerhetsbarrierene utenfor Kongressen. Foto: AFP / NTB
KRASJET: Politiet undersøker en blå sudan etter at den kjørte ned to politifolk og krasjet i en av sikkerhetsbarrierene utenfor Kongressen. Foto: AFP / NTB Vis mer

Ikke terrorisme

Sjefen for Metropolitan-politiet i Washington, Robert Contee, understreker at det ikke er noe som tyder på at episoden er terrorrelatert.

Det ble umiddelbart et stort politioppbud på stedet, og folk ble bedt om å holde seg unna området, ifølge en journalist fra NBC. Like etterpå ble hundrevis av soldater fra nasjonalgarden utstyrt med skjold i gatene.

Kongressen har ferie denne uka, og det skal derfor ikke ha vært politikere på jobb i bygningen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer