Visste dette paret sannheten?

Dette spørsmålet har biograf Tor Bomann-Larsen jobbet med i mange år. I går la han fram resultatene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Disse unike bildene Dagbladet har fått fra private kilder viser det daværende kronprinspar Olav og Märtha om bord i amerikabåten «Stavangerfjord» i 1936. Fire år seinere skulle Nasjonal Samling og tyskerne bruke ryktene om at Olav var en uekte sønn for å sverte familien. De mente Maud ikke var moren og at kong Haakon ikke var faren. Det avviser nå Tor Bomann-Larsen i sin nye bok, men kommer i stedet med de oppsiktsvekkende nye opplysningene som ble trykket i Dagbladet i går.

Sliten

I går var Tor Bomann-Larsens store dag. Det vil si, den ble raskt for mye for ham. Etter at han hadde presentert boka «Folket» på Anden Etage i Oslo, måtte han avbryte programmet midt i den planlagte presserunden etterpå.

-  Jeg var så utrolig sliten. Jeg har sovet så dårlig de siste nettene at jeg ikke har sett like mye fram til denne dagen som jeg burde, sier Bomann-Larsen idet vi huket tak i ham på vei inn til Dagsnytt Atten-studioet i NRK.

Derfor måtte han legge seg til å sove en drøy time for å hente seg inn igjen. Utpå ettermiddag var han atter «fit for fight» og gikk fra intervju til intervju i radio og TV. Hans kone og datter fulgte ham store deler av dagen som «støtteapparat».

Det var storm i kastene rundt forfatteren i går. Enkelte kritiske røster til hans kongebiografi meldte seg allerede tidlig på ettermiddagen. Spørsmålet omkring tidspunktet for graviditeten var det som skapte mest debatt.

-  Da besvangringen normalt skulle ha foregått, befant Carl seg på et marinefartøy i Danmark. Vi har altså å gjøre med en far som var der han ikke skulle være. Men vi kan selvfølgelig ikke utelukke at det er Carl som ble far til Olav. Tidsmessig er det fullt mulig. Han ble jo nærmest kalt over til London av sir Francis Laking.

Mange stilte seg i går spørsmålet om Carl, den seinere kong Haakon, visste at han muligens ikke var far til den lille prinsen. Bomann-Larsen har ikke funnet noen endelige beviser verken for den ene eller andre løsningen.

-  Hemmeligheten rundt dette lukker seg nokså raskt. Det kan til og med være at heller ikke Maud visste om hva som skjedde. Det er fullt ut mulig å foreta en gynekologisk undersøkelse uten at pasienten er klar over alt som foregår.

Lukket kapittel

Som Dagbladet skrev i går, unngår Bomann-Larsen å trekke noen endelige konklusjoner i «Folket». Han baserer sine indisier på en rekke funn i europeiske slottsarkiver. Men ingen steder i de mange tusen sidene har han funnet noen direkte uttalelse eller sitat på at faren til Mauds barn er livlegen, sir Francis Laking.

-  Hvordan reagerte du da det gikk opp for deg at dette likevel var en mulighet?

-  Det var ikke noe avgjørende øyeblikk under arbeidet. Dette kom jeg fram til etter en lang runde i de ulike arkivene, med tilbakeskritt og framskritt. Jeg er tilfreds med at jeg er kommet så langt som det er mulig å komme i dette spørsmålet. Jeg er også bekvem med at jeg ikke kan besvare det endelige spørsmålet om farskapet.

-  Hvordan reagerte kongefamilien da du la fram teorien?

-  Jeg vil ikke kommentere interne forhold på Slottet. Det er ikke opp til meg. Men det har ikke vært noen lett avgjørelse. Det er klart at det er spesielt. Uansett hvem du hadde lagt fram slikt for. Det er et meget intimt område, dette. Det er derfor jeg også mener at dette nå er et lukket kapittel. Disse opplysningene forandrer ingenting ved vårt kongehus. Dette er langt på vei, for ikke å si helt og holdent, et privat anliggende. Det angår ingen av oss andre.

-  Hva synes du om at kong Harald har gått til det uvanlige skritt å kommentere bokutgivelsen?

-  Det ønsker jeg ikke å kommentere. Min rolle har ikke noen sentral plass i dette.

Ryktene er grafsing

Bomann-Larsen mener han med «Folket» også legger død alle spekulasjoner som har vært knyttet til Mauds graviditet og fødsel. I over 100 år har det vært teorier om at Maud ikke bar fram barnet selv - og flere liknende rykter har dukket opp i offentligheten.

I 2001 skrev Magasinet en artikkel som avslørte at Nasjonal Samling og tyskerne under krigen ønsket å bruke ryktene rundt farskapet for å sverte kongefamilien.

-  Da artikkelen sto på trykk, var jeg mindre glad for den. I ettertid ser jeg annerledes på det. Den var med på å åpne feltet for at dette temaet kunne behandles i offentligheten. Selv tror jeg at kongefamilien er best tjent med at dette nå kommer til overflaten. Dette er ikke grafsing. Det er derimot ryktefloraen som har vart i 100 år, mener Bomann-Larsen.

MÄRTHA OG OLAV: Hvis Tor Bomann-Larsens funn stemmer, så giftet ikke Olav seg med sin kusine da han giftet seg med Märtha. Her er de på amerikabåten i 1936.
FORFATTEREN: «Hemmeligheten rundt dette lukker seg nokså raskt. Det kan til og med være at heller ikke Maud visste om hva som skjedde», sier Tor Bomann-Larsen.