Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Visste for mye

Journalisten Daniel Pearl ble drept fordi han ville skrive om at al-Qaida har masseødeleggelsesvåpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS (Dagbladet): Det hevder den franske filosofen og forfatteren Bernard-Henri Lévy i sin nye bok om den amerikanske journalisten som ble bortført og drept i Pakistan for et år siden.

- Daniel Pearl visste for mye. Hans arbeid som journalist hadde ført ham inn på veier han ikke burde ha gått, sier Lévy til avisa le Figaro.

- Enten var Pearl inne på et veldig viktig spor, mye mer avgjørende enn hva som skjer med Irak eller Syria, nemlig at al-Qaida har masseødeleggelsesvåpen. Eller så fulgte han et spor om en mordersekt med et senter mellom Pakistan, al-Qaida og USA. Han holdt på å avsløre en person som er lite kjent, Gilani, som er en av bin Ladens guruer. Bak bin Laden finnes det mer hemmelige personer, viktigere, som inspirerer ham. Det var det Pearl holdt på å finne ut. Derfor ble han drept, sier Lévy.

Grave

Bernard-Henri Lévy har brukt et år på å grave i Daniel Pearls historie, blant annet i Pakistan og USA.

Han er overbevist om at drapet på Pearl er en statsaffære, og at drapsmannen er en dobbeltagent, både for pakistansk etterretning og al-Qaida.

Lévy er fascinert av Pearls drapsmann, Omar Sheikh, og hvordan han ble omvendt til islam. Omar Sheikh var en modellstudent ved London School of Economics. Sheikhs og Pearls livsbane liknet på hverandres. Men på et tidspunkt tippet Omar Sheikh over og gikk inn i en av de mest blodige sektene i internasjonal terrorisme. Det er det Lévy fester seg ved.

- Omar Sheikh er den andre siden av speilet, den mystiske sida av det onde. Alt er europeisk hos ham. Han kunne vært en Dodi al Fayed, prinsesse Dianas venn. Men han blir bin Ladens yndlingssønn og stenger sin kone inne under burkaen, sier Lévy.

Kjeltringer

Bernard-Henri Lévy er veldig opptatt av at USA utpeker feil kjeltringstater. Det er ikke lenger Irak, Iran eller Libya, men Pakistan, Saudi-Arabia, Jemen og Nord-Korea, som forbereder det kjernefysiske barbariet for det 21. århundret.

Det holdt også Pearl på å finne ut, hevder Lévy. Og det oppdaget Lévy i sin tur ved å følge i hans fotspor.

- Jihad er en business, en mafia, et utpressingsnettverk over hele planeten, sier Lévy.

DREPT: Journalisten Daniel Pearl fra Wall Street Journal ble tatt til fange og seinere halshogd i Pakistan i begynnelsen av fjoråret.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media