Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Visste ikke at det var presse der

Panserkommandant Philip Wolford drepte to journalister da han skjøt mot pressehotellet i Bagdad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skuddene mot Palestine: Drept ved en feiltakelse?

I mange uker rapporterte journalister i Bagdad hjem til sine tv-stasjoner og aviser fra Palestine Hotel. I noen reportasjer syntes hotellet i bakgrunnen. I utallige aviser rundt om i verden ble Palestine beskrevet som 'journalistenes hotell' i Bagdad, og amerikanerne var informert om at den internasjonale pressen bodde akkurat her. Åsne Seierstad beskrev i en reportasje i Aftenposten hvordan sivile irakere kom til hotellet fordi de regnet det som trygt.

Men tirsdag morgen for to uker siden rettet en amerikansk stridsvogn skytset mot Palestine Hotel. Hotellet ble truffet mellom 14. og 17. etasje. Amerikanerne hevdet at de ble beskutt og at de bare skjøt tilbake. Den spanske journalisten Jose Couso og Reuters' kameramann Taras Protsyuk ble drept. Tre andre Reuters-journalister ble alvorlig såret.

Allerede kort etter angrepet sa Sky News' David Chater at han trodde at soldatene hadde tatt feil av et våpen og et kamera. Blant journalistene på hotellet var det ingen som hadde hørt skyting fra hotellet før det plutselig smalt.

- Visste ikke om pressefolkene

Nå har panserkommandant Philip Wolford latt seg intervjue av det franske magasinet

Nouvel Observateur

'. Wolford var mannen som ga ordre om å skyte.

I intervjuet medgir Wolford tilsynelatende at soldatene ikke ble beskutt før de skjøt mot hotellet. Han sier at han lot ild bli avfyrt etter at han selv eller soldatene så en person som sto på hotelltaket med kikkert.

- Vi hadde vært i heftige kamper i flere timer, sier han. Han hevder at mennene ble beskutt fra området rundt hotellet.

- Jeg gjengjeldte ilden uten å nøle. Slik er regelen.

Wolford sier at han ikke visste at det nesten bare var journalister som bodde på hotellet:

- Nei, jeg hadde ikke på noen måte informasjon i den retningen, sier han. Wolford mener at det er utelukket at hovedkvarteret har sendt ut informasjon som han ikke har mottatt. Nå skal den amerikanske sentralkommandoen undersøke påstandene.

Tyve minutter etter skytinga fikk soldatene vite at hotellet var base for nesten alle journalistene i Bagdad.

- Jeg følte meg dårlig. Mennene mine følte seg dårlige.

Da var to mennesker i ferd med å dø.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media