Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Visste ikke at E-tjenesten overvåker russiske politikere

Detaljene i E-tjenestens arbeid er skjult selv for statsministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) Dagbladet publiserer i dag deler av et lekket NSA-dokument som viser at den norske etterretningstjenesten overvåker russiske politikerere - og deler etterretning om russiske energipolitikk med USA i et tett samarbeid.

Avsløringen ble tema da statsministeren møtte pressen under statsministerens halvårlige pressekonferanse i formiddag. Til Dagbladet sier Erna Solberg at hun ikke har vært klar over detaljer som at Norge overvåker russiske politikere.

- Var du klar over at Norge avlytter russiske politikere?
- Jeg har ikke detaljkjennskap til hva vi overvåker, men at vi overvåker russisk aktivitet, det er en del av etterretningen og det er vi åpne på. Det er vi også åpne på i trusselvurderingen Fokus 2013. Det ville vært en unnlatelsessynd hvis vi ikke hadde etterretning om en stor nabo i øst, som vi har, og på de områdene som vi i felleskap kontrollerer, for eksempel av fiskerihensyn.

- Hvorfor er det så viktig for Norge å overvåke russisk energipolitikk?
- Det er uansett viktig for oss å vite og gjøre analyser av hvordan nabolandene våre tenker, for at vi skal være godt kvalifiserte for å ta egne beslutninger og å ta egne skritt diskutere inn i forhandlinger og annet. Og så reguleres etterretningsvirksomheten i norsk lov. Vi har et eget utvalg som gjennomgår hvordan de bruker sine fullmakter, som er utgått av Stortinget.

- I dokumentet beskrives nærmest en byttehandel mellom Norge og USA, Norge omtales som en drømmepartner. Var du klar over at samarbeidet var så tett?
- Vi er allierte i Nato med USA, og utveksler kunnskap også på dette området, ut i fra hva vi selv er tjent med å levere ut. Vi følger norsk lov, norske regler og internasjonal folkerett, sier Erna Solberg.

- Har EOS-utvalget god nok tilgang til å kontrollere E-tjenesten?
- Ja, jeg opplever at de får god nok tilgang til å kontrollere E-tjenesten , og det ser vi at de har fått når de nå oppdager områder som de kanskje før ikke visste eksisterte.

- Er det god nok politisk kontroll med E-tjenesten?
- Jeg har ikke fått noen beskjed om at det ikke god nok politisk kontroll. Etter Lund-kommisjonen har vi hatt et EOS-utvalg som har fungert, de lager rapporter og Stortinget behandler disse. Jeg synes det er et system som fungerer godt, sier Erna Solberg.

- Frykter du russisk spionasje i Norge?
- Alle land driver helt legitim etterretningsvirksomhet, de følger helt sikkert med på hvordan vi tenker og hva våre roller er, det er en del av deres analysearbeid. De får nok mye gjennom åpne kilder, Norge er et et åpent land. De får nok mye informasjon via norske nyhetssendinger.

- Tror du de også overvåker dere politikere?
- Jeg lever i den virkelighet at jeg alltid vet at noen kan komme til å overvåke meg, om det er russere eller andre er jeg ikke så opptatt av. Du skal ta forsiktighetshensyn når du omtaler viktige spørsmål når du er poliitker, og tenke gjennom hvem som kan lytte på deg. Det er en måte å leve på i den moderne verden. Det trenger ikke være andre land som følger med på det du gjør, det kan også være folk som har økonomiske interesser.

Solberg forteller at hun selv lar være å snakke mye på telefon eller på steder hvor hun kan avlyttes, om ting som ikke utenforstående skal ha kjennskap til.

På pressekonferansen fikk Solberg også spørsmål om USA innhenter og / eller lagrer informasjon om norsk tele- eller datatrafikk. Dette svarte statsministeren at den norske regjeringen ikke vet noe om.

- I den dialogen har vi ikke fått noen bekreftelse på at det er blitt lagret den typen lagret informasjon, så vi har ingen kunnskap om det, svarte Erna Solberg under dagens pressekonferanse.