SKATTETRØBBEL: Tom Daschle, som er nominert som ny helseminister i Barack Obamas regjerering, blir trolig godkjent som minister selv om han lot være å betale over 128 000 dollar i skatt i tre år. Foto: Nicholas KAMM/AFP/SCANPIX
SKATTETRØBBEL: Tom Daschle, som er nominert som ny helseminister i Barack Obamas regjerering, blir trolig godkjent som minister selv om han lot være å betale over 128 000 dollar i skatt i tre år. Foto: Nicholas KAMM/AFP/SCANPIXVis mer

Visste ikke at han skulle skatte av limousin og privatsjåfør

Ny Obama-minister i skattetrøbbel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

  (Dagbladet.no): Obamas kommende ministre er i hardt vær om dagen: USAs nye helseminister Tom Daschle lot være å betale over 128.000 dollar i skatt i tre år før han ble utnevnt av Barack Obama, skriver amerikanske medier i dag. Imidlertid betalte Daschle beløpet tilbake da det ble klart at han kom til å få jobben som minister i Obamas regjering.

Avsløringen kommer bare to og en halv uke etter at Obamas finansminister, Timothy Geithner, innrømmet at han hadde unnlatt å betale 43.000 dollar i skatt.

Daschles skatteunndragelser, som , som i norske kroner beløper seg til over 880.000, blir nå gransket av Senatets finanskomité før godkjenningen av den nye helseministeren, ifølge NTB.

Mandag skal komiteen møtes for diskutere skatteunndragelsene, som ifølge CNN inkluderer å ha unnlatt å melde fra om bruk av limousin og privatsjåfør.

- Vil bli godkjent
Et annet tema i rapporten som er utarbeidet for komiteen, er at han ikke ser ut til å ha betalt skatt på 90 000 kroner han tjente som konsulent etter at han forlot Senatet.

Han skal også ha sendt inn et skjema der han forsøker å få skattefradrag for donasjoner til veldedige organisasjoner, som viste seg å ikke være berettiget.

Obama har imidlertid sagt at Daschle, som har vært en viktig rådgiver for Obama, uansett er den rette mannen for jobben. Det hvite hus har også forsøkt å bagatellisere skatteunndragelsene.

Jim Manley, talsmann for majoritetslederen i Senatet Harry Reid, sier at Dashle vil bli godkjent som ny helseminister.

- Han har en lang karriere som utmerker seg, en rekordlang tjeneste som folkevalgt, og er den beste personen til å reformere helsevesenet i dette landet. Reid ser fram til en rask høring der Daschle vil bli godkjent, sier Manley.

«Noe fikk ham til å tenke...»
Mesteparten av de ubetalte skattene kommer fra en lukrativ forretning som Daschle dannet sammen med en velstående investor like etter at han forlot Senatet i 2005. Det året fikk han 1 million dollar i betaling for å administrere et privat fond.

Daschle tok selv kontakt med komiteen for å ta opp problemet. Ifølge Bloomberg sa han da at i juni var det «noe som fikk ham til å tenke at bilbruken kunne være skattbar».

Etter dette skal Daschle ha kontaktet regnskapføreren sin. Skattereglene sier at verdien av personlig transport må regnes som inntekt, og Daschle antar at om lag 80 prosent av bruken av limousin og privatsjåfør var i privat ærend.

- Senator Daschle er flau og skuffet over disse feilene. Han har unnskyldt sin del i de feilene som er gjort, og uttrykt dyp beklagelse for at komiteen måtte bruke tid på dem, sier Jenny Backus, en talskvinne for Daschle.

- Gregg ny handelsminister
Lørdag ble det også klart at senator for republikanerne i New Hampshire, Judd Gregg, trolig vil bli nominert til posten som handelsminister. Posten er ledig etter at Bill Richardson trakk seg som handelsminister på grunn av en pågående etterforskning av en kontraktsinngåelse.

Dette kan bli gjort offisielt allerede mandag, sier en anonym kilde til New York Times.

Hvis Gregg blir godkjent som handelsminister, vil han bli den tredje republikaneren i regjeringen etter forsvarsminister Robert Gates og transportminister Ray LaHood.