- Visste ikke at han var spion

I 34 år var Bonnie Hanssen gift med Robert Hanssen. I fjor oppdaget hun at ektemannen var russisk spion.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 15 måneder har Bonnie Hanssen kjempet for å holde seg borte fra media og spørsmålene om ekteskapet hennes. Bonnie er gift med FBI-agenten Robert Hanssen, som i fjor ble arrestert av sine egne og siktet for å ha vært dobbeltagent.

For en uke siden ble han dømt til livsvarig fengsel, etter at samarbeidet med myndighetene reddet ham fra dødsstraff. Robert Hanssen har innrømmet at han har spionert for Russland og Sovjetunionen i 20 år. Regjeringa mener at Hanssen er blant de amerikanske forræderne som har gjort størst skade.

Forsto ingenting

For hemmelighetene kan den tidligere FBI-agenten ha tjent 1,4 millioner dollar, i tillegg til diamanter.

Tidligere har moren til spionen, Vivian Hanssen (88), sagt at hun var like overrasket som alle andre da sønnen ble arrestert i mars i fjor. Men det amerikanerne virkelig har lurt på, er hvordan kona gjennom 34 år, Bonnie Hanssen, kan hevde at hun var fullstendig uvitende om mannens virksomhet. Nå har Bonnie tatt en løgndetektortest. For første gang snakker hun med pressen.

- Jeg skulle ønske at noen ville bekrefte at min mann aldri fortalte meg at han var spion, sier hun i et telefonintervju.

Myndighetene har ikke vært overbevist om at Bonnie Hanssen var uvitende om ektemannens virksomhet. Det var justisdepartementet som ba henne om å ta løgndetektortesten, som varte i flere timer.

Besto løgndetektortest

Testen viste at Bonnie Hanssen snakket sant. Hun visste ingenting om at mannen hennes var en forræder.

Men én gang tidlig i 80-årene tok hun ham på fersken mens han gjemte dokumenter i kjelleren hjemme i Scarsdale i New York, skriver New York Times. På det tidspunktet jobbet han med kontraspionasje i FBI. Hanssen innrømmet overfor kona at han var i kontakt med russerne, men sa at det var en del av jobben og at han ga dem falsk informasjon.

- Han sa at han lurte dem og foret dem med falske opplysninger. Han sa aldri at han var spion. Jeg sa til ham at jeg synes det han gjorde, var sprøtt.

Kona, som var gravid for fjerde gang, krevde at Hanssen skulle bli med henne til den katolske kirken og skrifte sine synder. Hanssen ble med, og den katolske pateren gikk med på å gi ham tilgivelse for at han hadde levert papirer til Sovjetunionen uten FBIs tillatelse. Betingelsen var at Hanssen ga pengene han hadde fått til veldedighet.

Det dreide seg om rundt 30 000 dollar, penger Hanssen allerede hadde brukt mye av. Men kona krevde at han holdt sin del av avtalen, og i de neste årene betalte Robert Hanssen store summer til en katolsk organisasjon for Mor Theresa. Donasjonene var så store at familien holdt på å gå konkurs, sa Bonnie i løgndetektortesten.

Nektet for spionasje

Flere ganger de neste årene spurte hun mannen om han ga papirer til Sovjet. Hanssen nektet og sa at han ble såret og fornærmet over spørsmålet.

Men Robert Hanssen løy til kona. Han hadde allerede forrådt USA flere ganger. To russere som spionerte for USA, var blitt avslørt. Én av dem ble henrettet.

Etter å ha blitt oppdaget én gang, kan det se ut som om Robert Hanssen tok en pause i spioneringen. Men i 1985 tok han ny kontakt med KGB. I et brev til KGB avslørte han tre spioner som jobbet i Russland. To ble henrettet.

Hanssen gjorde flere ting uten konas vitende: Under rettssaken kom det frem at han hadde omgang med strippere og prostituerte. Likevel besøker Bonnie ektemannen jevnlig i fengsel. Hun bor fremdeles i hjemmet som hun delte med ektemannen og jobber som lærer på en katolsk skole. FBI har innrømmet henne rett til etterlatte-pensjon og til å bli boende i huset.

- Jeg har gode venner som støtter meg. De som snakker vondt om meg, kjenner meg ikke, sier hun.

Ektemannen 'har det så bra som han kan ha det'.

- Han er lettet over at jeg får pensjon, sier seksbarns-moren.

Selv har hun slåss for å gjenoppta et vanlig familieliv. Men det er vanskelig:

- Jeg har bare lyst til å forsvinne.

SPIONEN:</B> Utad var Robert Hanssen en religiøs mann. Men Hanssen kan være USAs største spion gjennom tidene.
FLYTTET MYE: Dette huset er et av Robert Hanssens mange hjem. Ekteparet flyttet mye fordi han var ansatt i FBI.
PROSTITUERT:</B> Priscilla Sue Galey (tilv venstre) poserer sammen med intervjueren Barbara Walters. Galey fortalte på nasjonalt fjernsyn at Hanssen overøste henne med gaver og prøvde å bringe henne nærmere til Gud. Hun sier at de ikke hadde et seksuelt forhold.