-Visste ikke at han var straffet

Politiet i Ålesund avgjør trolig tirsdag om dommen mot Fritz Hjelmeland skal ankes. Nå bekrefter herredsrettsdommer Terje Mowatt i Førde at han ikke kjente til at Hjelmeland var tidligere straffet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Mowatt opplyser at de dokumentene politiet la fram i forhørsretten ikke inneholdt opplysninger om Hjelmelands forrige dom.

Ikke registrert

- Ville det hatt betydning for straffutmålingen din hvis du hadde visst det?

- Det kan jeg ikke si noe sikkert om. Sånn som jeg forstår det, skal ikke gamle forhold tillegges vekt når de ligger så langt tilbake i tid. Men på den annen side er det alltid fordelaktig å få fram alle typer opplysninger før en dom avsies.

Politifullmektig Unni Moen Vikebakk i Ålesund forteller at strafferegisteret ikke inneholdt opplysninger om Hjelmeland.

Nødsituasjon

Herredsrettsdommer Terje Mowatt minner om at forhørsretten skal legge til grunn det som framgår av dokumentene, samt bygge på siktedes forklaring.

- Hjelmeland har forklart at han befant seg i en slags nødsituasjon da traktoren plutselig kom ut i veien foran ham. Rettens oppgave var å vurdere forsvarligheten av å sette opp farten i stedet for å bremse ned. Når jeg skal vurdere hvor straffverdig eller forsvarlig valget hans var, må det sees opp mot den alternative handling - å bremse ned. Vi vet ikke om Hjelmeland ville klart å holde kontroll på bilen hvis han hadde senket farten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer