- Visste ikke at hun hadde rørt så mange mens hun levde

Tre sanger er blitt laget til minne om den lyse, livlige Elisabeth (16) etter at hun døde på Utøya. I dag ble hennes obduksjonsrapport lagt fram.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FREDRIKSTAD (Dagbladet.no): I Fredrikstad tingrett i dag satt Marit Trønnes Lie og hadde en av sine aller tyngste dager. Hun fulgte liveoverføringen av Breivik-rettssaken og så hvordan Breivik ikke fortrakk en mine mens de grusomme detaljene i obduksjonsrapporten om hennes lyshårede datter Elisabeth (16) ble lagt fram av rettsmedisinere og etterforskere fra Kripos.

- Selv om jeg kjente til alle detaljene på forhånd, ble det helt annerledes å sitte der og høre at de ble lest opp i rettssalen. Det var veldig brutalt og fryktelig tungt, forteller Trønnes Lie.

- Dagen har vært ganske jævlig. Obduksjonsrapportene gjør noe med deg. Det var tøft å høre på, både når det gjelder andre barn og mitt eget, sier Elisabeths far, Freddy Lie.

Skutt i hodet Elisabeth (16) ble brutalt henrettet med to dødelige skudd på kloss i Kafébygget. 16-åringen var en av 13 ungdommer som døde der. Hun var på Utøya for aller første gang i 2011, og feiret 16-årsdagen sin bare måneder i forveien. Til tross for sin unge alder hadde Elisabeth fått mange til å bli glad i seg.

- Venninnene hennes har kommet bort til meg i ettertid og fortalt at Elisabeth alltid var der for å støtte dem når de hadde det tungt. Dette var sider av Elisabeth som hun aldri snakket om hjemme. Hun skrøt aldri av at hun var snill mot andre eller at hun hadde hjulpet vennene på noe vis. Hun hadde et helt liv som jeg ikke kjente til, forteller moren.

Elsket sang og musikk Hun beskriver Elisabeth som snill, men også som litt usikker på seg selv og sine egne prestasjoner. Til tross for at Elisabeth elsket sang og musikk og hadde spilt teater siden hun gikk i fjerde klasse, synes hun aldri det hun gjorde var godt nok.

- Hun fikk liksom aldri de rollene som hun ønsket seg på teateret og mente selv at hun ikke sang fint nok, men jeg husker at det skinte av henne da hun stod på scenen, minnes moren.

Etter datterens død er hun blitt helt overveldet av alle tilbakemeldingene om at Elisabeth var mer enn bra nok, og at hun for svært mange var mye mer enn bare bra nok.

- En venn av Elisabeth som kaller seg L`Mario laget en flott sang til henne som heter «Lille venn». Venninnen Sanne Kvitnes har vært i USA og spilt inn sangen «I'm gonna do it for you» til minne om Elisabeth. Den handler blant annet om deres felles framtidsdrømmer som blant annet dreide seg om å reise til USA og ri på hester.

- I tillegg laget ungdomsskolelæreren hennes, Ted Lindquist, en sang til ære for Elisabeth som heter «If I close my eyes». Etter Elisabeths død har vi fått svært mange kondolansemeldinger fra hennes venner, forteller Trønnes Lie.

Rørte mange I Halden ble det holdt en minnekonsert etter 22.juli hvor pengene ble donert til NOAH, organisasjonen for dyrs rettigheter, som Elisabeth var opptatt av.

- Jeg visste ikke at hun hadde rørt så mange mens hun levde. For meg som mor er det godt å vite at hun har betydd mye for mennesker som kjente henne også utenfor familien. Da lever minnet av Elisabeth videre og på den måten lever også en liten bit av henne videre, sier Trønnes Lie.

Utenfor Fredrikstad tingrett møtte Dagbladet i dag Elisabeths stesøster, Maria Kristine Mørch Jensen (19), og en av Elisabeths barndomsvenninner, Marte Eggesvik Karlsen (18).

- Det var tøft å høre obduksjonsrapporten om Elisabeth bli lagt fram. Samtidig gikk det på et vis bedre enn jeg hadde trodd. Jeg har gruet meg veldig til dette, sier Eggesvik Karlsen som selv overlevde dramaet på Utøya.

- Den snilleste Hun forteller at hun bodde i telt ved siden av Elisabeth på Utøya og at alle Halden-ungdommene hadde dannet en liten ring av telt hvor de hadde teltutgangene mot hverandre sånn at de kunne snakke sammen uten å gå ut av teltene.

- Elisabeth var den snilleste, hun var veldig omsorgsfull og var glad i alle, forteller Mørch Jensen.

- Elisabeth tenkte på alle andre før seg selv. Hun var perfekt, rett og slett, sier Eggesvik Karlsen.

Annerledes bursdag Hun blir 18 år i dag, og synes det var rart å sitte i Fredrikstad tingrett og høre om Elisabeth akkurat denne dagen.

- Da jeg hørte at obduksjonsrapporten skulle være 7.mai, håpet jeg i det lengste at det kom til å bli utsatt eller forskjøvet. Det var ikke slik jeg trodde at 18-årsdagen min skulle bli.

TUNG DAG: - For meg som mor er det svært godt å vite at Elisabeth har betydd mye for mennesker som kjente henne, sier Marit Trønnes Lie etter at datterens obduksjonsrapport ble lagt fram i dag. Hun beskriver dagen som tung. Her er hun sammen med samboeren, Magne Jensen. Foto: Sveinung U. Ystad
TUNG DAG: - For meg som mor er det svært godt å vite at Elisabeth har betydd mye for mennesker som kjente henne, sier Marit Trønnes Lie etter at datterens obduksjonsrapport ble lagt fram i dag. Hun beskriver dagen som tung. Her er hun sammen med samboeren, Magne Jensen. Foto: Sveinung U. Ystad Vis mer

- Men jeg har tenkt å ha det hyggelig senere i dag for jeg er helt sikker på at Elisabeth ville ønsket at jeg koste meg. Det var slik hun var, ville alltid at andre skulle ha det fint, forteller Eggesvik Karlsen.