- Visste ikke at jeg skjøt politi

SANDNESSJØEN (Dagbladet): - Jeg visste ikke at det var to politifolk jeg skjøt ned. Dette forklarer den 46 år gamle mannen som i går ble siktet for forsettlig drap på lensmann Sigurd Wang og lensmannsbetjent Trond Kirkeby.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politifolkene falt i bakhold ved 03.30-tida natt til onsdag - og blitt skutt ned bakfra uten varsel. Politimester Bjørn Hareide, som leder etterforskningen, sier til Dagbladet:

- Det er min oppfatning at Wang og Kirkeby er blitt overrasket av 46-åringen. Det ble funnet et våpen sammen med politifolkene, en MP5 (politimaskinpistol). Den hadde sikring på. Kirkeby hadde autorisasjon til å bruke dette våpenet, sier politimester Hareide. Wang var ubevæpnet.

Etter det Dagbladet forstår har 46-åringen nærmet seg politifolkene bakfra på en sidevei inn til et hus under oppføring.
Politifolkene skulle evakuere personer i et annet hus like bortenfor. Trolig hverken hørte eller så de 46-åringen før det var for seint - på grunn av nattemørke og sterk vind.

Kort hold

Fra der hvor sideveien går fra av hovedveien og bort til stedet hvor Wang og Kirkeby ble funnet skutt, er det ca. 20 meter. De døde ble funnet tre meter fra husveggen.

Dette betyr at 46-åringen etter all sannsynlighet har kommet etter politifolkene oppover veien, og skutt begge ned fra kort hold.
Politimester Hareide sier at begge hadde åpenbare hodeskader.

- Wang og Kirkeby hadde vernevester, men ikke hjelmer. Det er opp til den enkelte tjenestemann om vedkommende vil bære hjelm, sier han.

Etter det Dagbladet kjenner til, er det høyst sannsynlig at 46-åringen ikke ante at det var væpnet politifolk på øya som jaktet på ham natt til onsdag.

Bakgrunnen er at 46-åringen den fatale kvelden og natta ringte flere telefoner. Ved 01-tida ringte han i sin psykisk nedbrutte tilstand til lensmannskontoret i Sandnessjøen.

Politimester Hareide bekrefter at 46-åringen på det tidspunktet ikke fikk vite at det var ni bevæpnede politifolk på øya - for å uskadeliggjøre ham.

- Vi vet foreløpig ikke når han fikk kjennskap til at det var politi han hadde skutt, sier Hareide.

Våpenloven brutt

Dagbladets opplysninger i går om at 46-åringen lånte den kraftige magnumrifla tirsdag, og at han oppga som motiv at han skulle skyte kråker, bekreftet Hareide i går.

Etter det Dagbladet får opplyst, er det klart at naboen har brutt våpenloven. Han hadde ikke anledning til å låne ut våpenet uten videre.
Naboen satt i politiavhør i går ettermiddag. Han har forklart at han oppfattet 46-åringen som rolig på det tidspunktet, og at han ikke hadde grunn til å tro at den drapssiktede ville misbruke våpenet.

46-åringen har sjøl lisens til å bære våpen. Han har hatt såkalt våpenkort siden 1974, utstedt av Helgeland politikammer. Denne lisensen er overført til Bodø politikammer i 1994. 46-åringens våpen, en salongrifle, ble beslaglagt i Bodø tirsdag ettermiddag.

Dette betyr at politiet satt med en psykiatrisk pasient med våpenlisens - en mann som tirsdag ble truende, svingte kraftig psykisk, lånte et våpen for til slutt å skyte ned to politimenn med kaldt blod.

Kikkertsiktet på magnumrifle er sterkt lysforsterkende, ifølge politiet.

<B>ERKKJENNER:</B> 49-åringen erkjenner at det er han som drepte de to politifolkene, men har ikke tatt stilling til om han vil erkjenne straffeskyld for dobbeltdrapene.