- Visste ikke at jeg var kone nr. 7

«Amber» visste ikke at hun ble kone nummer sju da hun giftet seg med en pakistansk mann bosatt i Norge. Ekteskapet ble et voldsmareritt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinnen i slutten av 20-åra forteller at mannen mishandlet og misbrukte henne seksuelt før hun greide å rømme.

Tvangsekteskapet ble inngått på hennes hjemplass på landsbygda i Pakistan. Kort etter ble hun «importert» til Norge av den pakistanskfødte mannen.

Ektemannen skal ha hatt seks koner før henne, som han dels hadde byttet ut, og som dels hadde flyktet fra ham. Det fortalte han aldri.

Sykelig sjalusi

Et skaut skjuler «Amber»s hår etter muslimsk skikk. Håndtrykket er fast, blikket viker ikke. To år etter at hun forlot mannen, kan hun snakke godt norsk. Med tett oppfølging og hjelp har hun kommet langt.

Hun kom til en ektemann i Norge som hadde skrytt av at han hadde en høystatusjobb, men han var sosialklient. Etter hvert fikk han en lagerjobb.

Boligen deres var et rom i et hybelhus. Kjøkken og bad delte de med andre menn. Ganske raskt eksploderte ektemannens sykelige sjalusi.

- Jeg var veldig redd. Han låste meg inne når han gikk ut. Tok det lang tid før jeg tok telefonen når han ringte, trodde han at jeg hadde sex med de andre hybelboerne. Han slo, sparket, lugget og tvang meg til å ha sex på måter jeg ikke ville.

Rammer flere

Ifølge Oslo krisesenter, som kjenner «Amber» og bekrefter historien, er dette et problem blant flere kvinner som får familiegjenforening i Norge med en mann.

Han de giftet seg med i hjemlandet, skjuler godt at han har hatt flere koner før. For det er nemlig ikke uvanlig:

- Når han går lei, blir kvinnene ofte sendt tilbake til hjemlandet eller truet med det. Der venter skam og fornedrelse, sier fagkonsulent Lisa Ormset Prøis.

I Norge står de som enslige på bar bakke, uten norskkunnskaper og med vonde traumer etter ekteskapet.

Rømte

«Amber» greide å rømme etter et halvt år. Hun hadde aldri vært ute i bygatene, nå gikk hun gråtende rundt aleine.

Tilfeldigvis ble hun plukket opp av bekjente av mannen, som hjalp henne til krisesenteret.

- Først da fortalte svigerfamilien at jeg var kone nummer sju og at han ikke var helt god. Jeg fikk sjokk. Jeg trodde han bare hadde hatt to koner før, at ei var død og at den andre var fra Vesten.

Traumer

Den første tida på krisesenteret var «Amber» så redd at hun aldri kunne gå ut alene. En måned seinere flyttet hun til senterets bokollektiv. Hun fikk god oppfølging og juridisk hjelp til å søke opphold på eget grunnlag. Etter et års saksbehandling fikk hun oppholdstillatelse på grunn av mishandlingen i ekteskapet.

Til hjemlandet vil hun ikke.

- Foreldrene mine ble sinte etter bruddet, og ba meg dra tilbake til mannen min.

«Amber» deler leilighet med en venninne, går på norskkurs og ønsker seg en utdannelse. Hun har allerede utsikter til en deltids barnehagejobb. Hun sliter med depresjon, søvnløshet og psykosomatiske plager etter det som har hendt. Men motet har hun ikke mistet:

- Jeg vil nok gifte meg igjen, men ikke før om noen år, sier hun

Eksmannen har for lengst funnet seg en ny kvinne.

I FRIHET: Nå bor «Amber» trygt sammen med en venninne. Mannen hun ble tvangsgiftet med i Pakistan, og som hun rett etterpå bosatte seg sammen med i Norge, var voldelig og kontrollerende.