Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Visste ikke at vi skulle holde oss hjemme

Kritikk for laber generalstreik i Zimbabwe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opposisjonen ser ikke ut til å få særlig oppslutning om sin oppfordring til generalstreik i Zimbabwe. Politiet er satt i høy beredskap for å slå ned alle tegn til uro.

I morges var de fleste butikker og kontorer åpne som vanlig, meldte mediefolk. I hovedstaden Harare var bussene fulle av folk som tydeligvis skulle på jobb, og flere markeder holdt åpent.

Opposisjonspartiet MDC hadde oppfordret til generalstreik for å sette makt bak kravet om at resultatet fra presidentvalget i mars må offentliggjøres. Myndighetene advarte om at alle uroligheter ville bli slått ned med hard hånd.


Kritikk for lite informasjon

Opposisjonen måtte tåle kritikk for svakt forarbeid foran generalstreiken.

- Jeg visste ikke engang at vi skulle holde oss hjemme, MDC burde ha spredt budskapet bedre før de satte i verk en slik aksjon, sa Mthandazo Ncube mens han var på vei til jobben i går.

MDCs nestkommanderende Tendai Biti sa i et radiointervju at tilhengere av opposisjonen burde holde seg hjemme og ikke gå ut i gatene for å protestere. De burde ikke ta risikoen på en konfrontasjon med sikkerhetsstyrkene, mente Biti.

- Vi har ikke oppfordret til noen fysisk konfrontasjon med diktaturet. Vi ber bare om at folk holder seg hjemme fra arbeidet. Det innebærer den minst mulige faren, tilføyde MDC-nestlederen.


Har ikke råd til å streike
MDC hevder at partiets leder, Morgan Tsvangirai, vant over sittende president Robert Mugabe i presidentvalget 29. mars. Tsvangirai oppfordret til generalstreik etter at en domstol nektet ham medhold i kravet om at valgresultatet må gjøres kjent.

PÅ VAKT: Opprørspolitiet patruljerer utenfor en rettsbygning i Zimbabwes hovedstad Harare, der en domstol har sagt nei til å gi ordre om offentliggjøring av resultatet fra presidentvalget 29. mars. Foto: Scanpix/Reuters
PÅ VAKT: Opprørspolitiet patruljerer utenfor en rettsbygning i Zimbabwes hovedstad Harare, der en domstol har sagt nei til å gi ordre om offentliggjøring av resultatet fra presidentvalget 29. mars. Foto: Scanpix/Reuters Vis mer

At oppslutningen om generalstreiken var laber, betyr ikke nødvendigvis at folk flest er uenige med MDC, sier politiske observatører. De peker på at mange zimbabwere rett og slett ikke har råd til å gå glipp av en dagslønn.

Inflasjonen i Zimbabwe er på over 100.000 prosent, og arbeidsledigheten overstiger 80 prosent. Frykt for den personlige økonomien kan ifølge observatørene ha svekket streikeviljen like mye som myndighetenes trusler om maktbruk.

(NTB)

KREVER SVAR: Den zimbabwiske opposisjonslederen Morgan Tsvangirai intervjues på sørafrikansk fjernsyn. Tsvangirai hadde oppfordret til generalstreik etter at en domstol nektet ham medhold i kravet om at valgresultatet må gjøres kjent.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media