Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Visste ikke hva metanol var

En av de tiltalte i metanolsaken sa i Moss tingrett i dag at han ikke visste hva metanol er, og skjønte ikke alvoret da han fikk beskjed om metanolinnholdet i den spriten han solgte i august 2002.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På tilhørerbenken satt en sterkt preget Mariann (31) fra Moss. Hun har mistet faren sin som følge av metanolsaken. Hun hadde det vondt under den tiltaltes forklaring, sier hun.

- Jeg tror ikke et øyeblikk på forklaringen hans om at han ikke visste hva metanol er eller hvor farlig metanol er, sier Mariann til NTB.

- Mannen motsier seg selv. Jeg måtte flere ganger legge bånd på meg for ikke å komme med utbrudd i retten. Det kommer opp så mange tanker og følelser om faren min død, sier hun.

- Ikke kunnskaper

- Jeg visste verken hva etanol eller metanol er. Noen sa at det må være metanol i spriten for at det skal være 96 prosent. Jeg hadde ikke kunnskaper om sprit, og trodde ikke metanol var farlig i noen grad, sa den tiltalte - en av to tiltalte mossinger i 48-åringen.

Tre personer står tiltalt i straffesaken som ble innledet mandag, og samtlige erkjente delvis straffskyld etter tiltalen. To personer er død av metanolforgiftning, og seks ble livstruende skadd etter å ha drukket sprit fra det såkalte Mossepartiet høsten 2002.

De to fra Moss er begge tiltalt for giftdrap og salg av sprit. De benektet straffskyld for giftdrap, men erkjente delvis straffskyld for formidling av sprit. Den ene er i tillegg tiltalt for smugling av partiet på 6.400 liter sprit, hvor 99 prosent ifølge aktor viste seg å være metanolholdig. Denne tiltaleposten benektet tiltalte i retten mandag.

Den tredje involverte, en 38 år gammel mann fra Fredrikstad, erkjente delvis straffskyld for salg av sprit og medvirkning til smugling, mens han nektet for å ha solgt sprit som han visste var metanolholdig.

Gjeld

Den 48 år gamle mossingen som var førstemann til å forklare seg mandag, sa at han ble involvert i saken fordi han hadde gjeld etter et mislykket smuglingsforsøk året før.

Da han 27. august 2002 ble varslet av en spritkjøper om at spriten han hadde formidlet noen dager før inneholdt metanol, skjønte han ikke at folk kunne bli syke og dø av det, hevdet han. 48-åringen påsto at han informerte sine kjøpere så godt han kunne.

- Men noen av kjøperne sa at «vi får vente og se». Én sa han hadde drukket av den selv uten å bli dårlig, så dermed trodde jeg at det ikke var farlig. Jeg trodde kanskje de sa det med metanolen for å få spriten billigere, inntil jeg hørte at folk ble sjuke, forklarte mossingen.

- Fortsatte

Aktor, statsadvokat Pål K. Lønseth, hevdet i sin innledningsprosedyre mandag at de tiltalte fortsatte å formidle sprit selv etter at de fikk vite at den inneholdt metanol, og at de ikke skal ha informert dem som allerede hadde kjøpt spriten.

Advokat John Christian Elden, forsvarer for den ene 48-åringen, stilte i retten mandag spørsmål om det er riktig å bruke straffelovens paragraf om giftdrap i forbindelse med metanolsaken.

- Det er en forutsetning for å bruke denne paragrafen at vedkommende må ha vært klar over at det han formidlet inneholdt gift, og at noen kunne dø av det. Er det mulig å domfelle noen for passivitet; at han i ettertid etter spritformidlingen ikke har gjort nok? spurte han i Moss tingrett mandag.

Elden tok i retten mandag til ordet for å kjøre straffesaken og erstatningssaken som to separate saker. Han mente at tiltalen etter paragrafen om giftdrap gjør at det ikke foreligger noen fornærmet i juridisk forstand, bortsett fra det offentlige. (©NTB)

DETTE ER METANOL:</B> Her viser politiførstebetjent Finn Abrahamsen ved Oslo Politikammer fram beslag gjort i Østfold.
FORVARERE:</B> Den store metanolsaken startet i Moss tingrett i dag. Advokat John Christian Elden og advokat Monica Nygaard forsvarte en av de tiltalte .
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media