«Mor Trysil»

- Visste ikke hvem jeg var

Hele Trysils mor ble hastet til sykehus da hun plutselig mistet synet og taleevnen like før nyttår. - Jeg har trukket lykkeloddet.

TRYSIL: Marielle Faldmo driver til vanlig «Marielle's snackbar» på Trysilfjellet. Foto: Privat

TRYSIL: Marielle Faldmo driver til vanlig «Marielle's snackbar» på Trysilfjellet. Foto: Privat

Vis mer
Publisert

Marielle Faldmo (55) er et kjent ansikt i Trysil. Hun stiller alltid opp for lokalsamfunnet som hun er så glad i.

Det er ikke uten grunn at hun har fått kallenavnet «Mor Trysil».

Hun driver «Marielle's snackbar» i Trysilfjellet og er med på alt som skjer hele tida. I romjula gikk det imidlertid svært galt, og den aktive livsstilen fikk en bråstopp.

- Jeg visste ikke hvem jeg var, hvor jeg var, eller en gang hvilken årstid det var, forteller Faldmo til Dagbladet.

Det var Østlendingen som først omtalte saken.

Gikk i svart

Noen dager tidligere hadde den ellers aktive dama hatt omgangssyken. Da hun igjen følte seg dårlig i romjula, tenkte hun at det var kommet tilbake.

Men kvalmen ga seg ikke, og Faldmo ble til slutt bare liggende på eget baderomsgulv i hjemmet hennes. Til slutt så hun seg nødt til å melde i fra på jobben om at hun måtte ta en sykedag.

- Jeg husker egentlig ikke at jeg tok meg fri, men det har jeg jo tydeligvis gjort, sier Faldmo, som kan fortelle at terskelen hennes for å ta seg fri fra jobb er svært høy.

Faldmo blir derfor bare borte fra jobben én dag før hun igjen returnerer på arbeidsplassen hun er så glad i. Da går det i svart.

Hun setter seg i bilen og kjører til jobb, men stopper ved en bom utenfor jobben og blir sittende i bilen.

- Jeg klarte ikke å se og kjente ikke igjen noen rundt meg, ikke engang venninnen min.

Da forsto venninnen at noe var ordentlig galt, og kjørte Faldmo til legevakta hvor det ble målt et ekstremt høyt blodtrykk.

- Da var det rett på intensiven hvor de tok alt av prøver.

I hele åtte dager blir den sprudlende og aktive dama liggende på intensiven. De fire første dagene klarte hun ikke kommunisere og forsto ingenting av hvor hun var eller hvem de rundt henne var.

- Jeg skjønte at noe var galt, men jeg klarte ikke skjønne hva folk sa og jeg klarte ikke å kommunisere.

- Takknemlig

Etter flere dager på sykehuset i Elverum kom hun omsider til hektene igjen. Da forsto Faldmo hvor heldig hun hadde vært.

Hun hadde fått hjerneødem. En tilstand hvor det er unormalt mye væske i hjernevevet og som potensielt kan være dødelig, ifølge Store norske leksikon.

- Jeg har trukket lykkeloddet, sier en lettet Faldmo.

For noen år tilbake siden hadde Faldmo kreft. I etterkant fikk hun beskjed fra legen om å gå på medisiner mot høyt blodtrykk.

- Det gjorde jeg jo selvfølgelig ikke, minnes Faldmo betenkt.

Nå roser hun sykehuset i Elverum og beskriver både lege og sykepleierne som «fantastiske». Hun har fått klar beskjed fra legen om at hun må holde seg i ro, og denne gangen garanterer hun at hun skal høre på rådet.

- Jeg tror ikke jeg tåler en til sånn smell, sier Faldmo, og forteller at hun har måtte jobbe med seg selv for å klare å holde seg i ro.

- Jeg må snakke litt positivt til meg selv og tenke at jeg har fantastiske ansatte, venner og familie som stiller opp, jeg er i gode hender og har tross alt overlevd. Da må jeg bare være ekstremt takknemlig.

Faldmo har fortsatt en hevelse i hodet og forteller at hun kjenner et trykk i øynene og hodet når hun anstrenger seg for mye.

- Nå er jeg sykemeldt i minst fire uker, men jeg skal tilbake fort, sier en bestemt Faldmo.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer